Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

“Fietsen voedt de creativiteit�

Ik zit al lang met het idee om meer de fiets te nemen en het fameuze fietsroutenetwerk te ontdekken. Maar net zoals bij zovelen onder ons komt het er nooit van. Geen tijd, te slecht weer, te ver, ... je kent de excuses.

Maar Vera Clijsters is anders: zij vatte de koe bij de horens en ging de uitdaging aan om in plaats van met de wagen, met de fiets naar het werk te gaan. Ze geraakte dus ook zonder auto van haar thuis in Beverst tot bij Stoorzender in Hasselt. Hier lees en zie je hoe de tocht van Vera verliep.

Met de fiets gaan, allemaal goed en wel maar ben je vroeger moeten opstaan?

Vera Clijsters: "Van thuis naar het werk rij ik met de auto vijftien minuten en met de fiets ben ik drie kwartier onderweg. Dus reken maar uit. Maar ik doe er ook langer over omdat ik niet de evidente grote weg neem, maar het Limburgs fietsroutenetwerk gebruik: geweldig mooi! Daardoor rij je natuurlijk wat extra kilometers maar het is veel leuker om te doen. Eigenlijk ben ik maar een halfuur vroeger opgestaan, wat best nog oké is."

Wat ben je onderweg tegengekomen?

Vera: "Het begon al fantastisch. Ik was nog geen twee minuten onderweg en had al meteen sociaal contact gelegd. Dat zou ik nooit gehad hebben wanneer ik met de auto ging. Mijn buurman zag me terwijl ik een foto nam van mijn fiets en hij begon me uit te lachen: "Zijt ge uw rijbewijs kwijtgespeeld?" Maar toen ik hem uitlegde waar ik mee bezig was, bood hij onmiddellijk aan een foto van mij op mijn fiets te maken. Dat vond ik toch wel uniek.

Eer ik op het fietsroutenetwerk uitkwam, moest ik nog een stukje fietsen op de gewone weg. Even langs de auto's door, maar op korte tijd begin je aan het mooie gedeelte met de bordjes van het netwerk. Ik fiets dan langs de achterkant van een sociale woonwijk. Die kant geeft geeft je een andere, intiemere blik op hoe de mensen er leven en je begint je meteen vragen te stellen over hoe jongeren daar opgroeien. Zo in gedachten verdwaald, ben ik dan alweer enkele honderden meters verder."

Voor herhaling vatbaar?

Vera: "Ik vond het fantastisch, de route was geweldig, het was heel erg rustgevend en aan de foto's zie je ook dat het echt een boeiende rit was. Ik had alleen wat pech met het weer: door de wind, door de regen, ... Maar het hield me niet tegen, want de nadelen wogen niet op tegen de vele voordelen."

Dus we moeten met zijn allen op de fiets?

Vera: "Absoluut! Tijdens de hele rit passeerde ik zoveel natuur. Ik aaide paardjes, zag de zon opkomen tussen de bomen door. Ik kwam los van de dagdagelijkse rush, dacht niet meer aan het werk en merkte dat er nog zoveel andere dingen te beleven zijn.  Ik zette ook geen muziek op, om zo alle omgevingsgeluiden ten volle te horen. Genieten van de stilte, het brengt de mens dichterbij de natuur en bij zichzelf. Het geeft zo'n rust, ik kwam echt vol energie op mijn werk aan.

En, ik kreeg onderweg een heel pak ideeën, het inspireerde mij en voedde mijn creativiteit. Als tv-maker is dat wel handig natuurlijk! Natuurlijk maakt het je ook fitter en gezonder, zelfs al doe je het maar af en toe. Ten slotte ontdek je er Limburg mee: je ziet zo veel dingen die je vanuit de auto nooit te zien krijgt. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor het milieu. Laat één keer per week de auto thuis, elk stapje telt."

Oké, ik ben overtuigd, maar kan nog wel een paar tips gebruiken. Hulp!

Vera: "Gewoon doen! Laat je niet tegenhouden door angsten of uitvluchten. Al doende voel je wat het is. Kleed je goed, in laagjes, zodat je iets kan uittrekken. En zorg misschien ook voor een reserve t-shirt, zodat je collega's je niet beginnen mijden omdat je uren in de wind stinkt van het zweet! Het zou natuurlijk ook handig zijn, als je kon douchen op school of het werk... Ik denk dat dat nog wel iets is waarmee veel mensen overtuigd kunnen worden om toch de fiets te nemen."

Vera kwam onderweg nog andere fietsers tegen en vroeg hen waarom zij de fiets namen. Zo was er Ludo, een erg fitte gepensioneerde die dagelijks vijf uur fietst en bokst. Ook Robbert, een uitgeweken 24-jarige Turnhoutenaar, viel voor ons fietsroutenetwerk en kan het fietsen niet meer laten. Hij werd net werkloos en fietst nu zo'n twintig kilometer per dag naar afspraken met de VDAB en ook gewoon om zijn hoofd leeg te maken. Hij gaat voor zijn rijbewijs, maar denkt totaal anders over de auto dankzij de fiets en het Limburgs fietsroutenetwerk.

Begrepen! Nu mijn stalen ros opblinken en hupsakee, de wijde wereld in. Limburg fietsparadijs, het is gewoon zo.

Begint het bij jou ook te kriebelen? Rij mee in mijn wiel, of zoek het zelf verder uit: http://www.toerismelimburg.be/nl/fietsen. Veel plezier en tot onderweg!

Alle foto's van Vera's fietstocht vind je hier!

Tekst: Noortje Maes
Foto's: Vera Clijsters
Fotobewerking: Magali Merzougui

 

geschreven door Stoorzender | 5 jaren geleden | #ikfiets

VERGELIJKBARE STOORPOSTS