Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

“Als het publiek een zakdoek bovenhaalt, weet je dat je hen ontroert�

Je langspeelfilmdebuut maken met twee ervaren klasbakken als Chris Lomme en Jo De Meyere, je zou het voor minder "spannend" vinden. Cecilia Verheyden deed het met Achter de wolken.

Het verhaal? In Achter de Wolken, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Michael De Cock, ontmoeten twee oude geliefden elkaar opnieuw na meer dan vijftig jaar. Allebei hebben ze een leven opgebouwd met een ander persoon. Op de begrafenis van haar man komen ze elkaar weer tegen en herbeleven hun romance van zoveel jaren geleden.

"Op gevoelens staan geen leeftijd"

Vijf jaar geleden lokte het theaterstuk, ook gespeeld door Chris Lomme en Jo De Meyere, al heel wat bezoekers naar de zalen. Regisseuse Cecilia Verheyden vond het dan ook "heel spannend" om er een film van te maken, al had ze nooit verwacht dat haar eerste langspeelfilm een verhaal over ouderen zou zijn.

“In mijn kortfilms Ou Quoi, Bluf en Robyn O staan jonge mensen en hun zoektocht in het leven centraal”, legt ze uit. “Ik dacht me beter te kunnen vinden in een verhaal over mijn leeftijdsgenoten, maar dat klopt blijkbaar niet. Met dit project kon ik me even goed identificeren met de twijfels, angsten en verlangens van de - toch wel oudere - personages in Achter de wolken. Op gevoelens staan geen leeftijd. Liefde is er voor iedereen, jong of oud.”

Peter Bouckaert, producer van onder andere Ben X, Marina en Image zocht al een tijdje naar een opdracht om samen met Cecilia te realiseren. “We waren allebei fan van het toneelstuk en zagen er meteen een film in”, zegt ze. “Natuurlijk moesten we het verhaal verder opentrekken. Samen met Michael De Cock vormde ik het toneelscript om tot een filmscript. Zo ontstonden de rollen van de dochter en kleindochter van hoofdpersonage Emma.”

"Iedereen stond open voor mijn input"

“Het is niet evident om als nieuweling in een project te stappen dat al een hele weg heeft afgelegd.” Toch won Cecilia na enkele vergaderingen al snel het vertrouwen van Michael, Jo en Chris. “Ik respecteerde hun werk en wilde daar het beste uit halen, met aanvulling van enkele nieuwe, frisse en visuele ideeën."

"Hoewel ze alle drie heel ervaren zijn, stonden ze open voor mijn input. Dit maakte het een fijne wisselwerking en geeft me het gevoel dat het ook een film van mij is die ik echt wil tonen aan het publiek.”

Zakdoekjes, tranen en schaterlach

Op de avant-première kreeg de regisseuse al heel wat hartverwarmende reacties. “Het is heerlijk om naar je eigen film te kijken, omringt door een publiek dat luidop lacht of heel stil wordt op de juiste momenten. Als de mensen een zakdoek bovenhalen wanneer de eindgeneriek verschijnt, weet je dat je een gevoelige snaar raakte. Dat ontroert me.”

“Ik hoop dat we met Achter de wolken een breed publiek aanspreken van alle leeftijden.” De film draait vooral rond de dialogen, de acteurs en het verhaal. “Ik denk dat we zo kunnen spreken van een mooie en intieme film die bij iedereen wel een bepaalde emotie of vorm van herkenning losmaakt.”

Op grootmoeders wijze

Leuk om weten, de film is grotendeels opgenomen in het huis van Cecilia’s grootmoeder. “Ik ben enorm benieuwd naar haar reactie op de film.” Daarnaast geeft ze nog mee dat Chris en Jo alle stunts zelf uitvoerden.

 

Dit artikel werd geschreven door Julie Rommelaere. Dit stuk verscheen oorspronkelijk op BILL. Bij BILL krijg je alles in één. BILL checkt films, theater, comedy, games, mode, boeken, reizen, expo… en regelt meteen sterke deals, gratis events en free stuff.

geschreven door BILL | 3 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS