Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Boekreview: The Witcher boekenreeks

Poëtische kortverhalen gebundeld in een verfrissende romanreeks. The Witcher is de razend populaire Poolse boekenreeks die heeft geleid tot de prijswinnende gelijknamige gameserie. De boeken hebben actie, spanning, romantiek en zitten barstensvol gevoel. 

Gamefanaten hebben wellicht wel gehoord van The Witcher. In de videospellen neem je de vorm aan van monsterverdelger Geralt die zich doorheen een open wereld beweegt op zoek naar contracten om brood op tafel te krijgen. Gamestudio CD Projekt Red is echter niet de bedenker van het verhaal. De games zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van Andrzej Sapkowski.


Witchers onstaan door middel van de Wet van de Verrassing. Als een witcher iemands leven red, en als de geredde persoon belooft om de witcher terug te betalen met wat hij maar wilt, dan vraagt de witcher als betaling 'wat hij thuis vindt, maar niet had verwacht.' Dit is meestal een vrouw die tijdens de afwezigheid zwanger is geworden of een onverwacht kind. Deze kinderen worden opgeleid in een witcherschool, waar zo'n 3 op 10 kinderen de opleiding overleven en een transformatie ondergaan die hun lichamen optimaliseert voor de strijd met het monster.


De rode draad die zich doorheen de boeken beweegt is het lot. Het lot verbindt Geralt met de liefde van zijn leven, de tovenares Yennefer en jonge prinses Ciri. Hoezeer Geralt zijn lot ook wilt ontwijken, hij komt altijd terug in aanraking met Yennefer en Ciri. Tussen Yennefer en hem onstaat een tumulueuze, problematische knipperlichtrelatie die voor beiden veel hartzeer veroorzaakt. Dit leidt tot de ontdekking dat het lot alleen niet genoeg is om twee mensen bij elkaar te brengen. Er is iets meer nodig. En dit meer komt in de vorm van Ciri, de jonge prinses, die Yennefer, wanhopig voor een kind en Geralt bij elkaar brengt. De drie leven samen als een familie.


De reeks ontstond als kortverhalen die later gebundeld werden in een aantal boeken, 'The Last Wish' en 'The Sword of Destiny'. Hierna begint de daaropvolgende romanreeks die het verhaal verderzet. De kortverhalen zijn erg poëtisch en daarom soms verwarrend. Er zijn soms meerdere interpretaties mogelijk, wat de verhalen kracht aanzet. Het kan interessant en verhelderend zijn om na elk kortverhaal het internet af te speuren naar theoriën en interpretaties.

Vooral voor wie fan is van de videospellen kunnen de boeken meer diepte en inzicht geven in het gameplot. Er worden in de spellen veel referenties gemaakt naar de boeken en het plot uit de romans wordt gedetailleerd opgevolgd. Toch mist het plot in de videospellen soms wat dynamiek, die zeker wordt toegevoegd wanneer je de achtergrond uit de boeken kent. De verschillende relaties tussen de boek- en gamepersonages worden zo des te interessanter.


De boeken zijn niet chronologisch geschreven, maar kunnen uiteraard wel chronologisch gelezen worden. De verschillende mogelijke leesvolgorden zorgen voor een unieke ervaring van het verhaal, omdat een aantal plottwists in een andere volgorde worden prijsgegeven. Wie de boeken graag chronologisch leest, begint met de kortverhalen en gaat dan verder met 'The Blood of Elves', 'Times of Contempt' en 'Baptism of Fire'. Hierna volgen nog twee boeken die momenteel uit het Pools vertaald worden en gepubliceerd worden in 2016 en 2017.


Voor de fans van Poolse en fantasyliteratuur is The Witcher ideaal. Het is een uniek verhaal met roots in mythologie en Poolse cultuur dat blijft fascineren. De verhalen hebben soms wat tijd nodig om te verteren en blijven nog dagen nahangen. De serie was al razend populair in Polen, maar sinds de komst van de gamereeks kent het ook hier een grote aanhang. Voor fans van de The Witcher videogame is het dus zeker ook een aanrader.

Tekst: Laura Colémont
Eindredactie: Wout Donckers
 

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Boeken

VERGELIJKBARE STOORPOSTS