Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Boekreview: The Moonlit Garden

Een historische mysterieroman van Duitse afkomst met weinig karakter maar een intrigerende verhaallijn.

Lilly ontvangt een oude man in haar antiekzaak in Berlijn. Ze verwacht dat hij haar een waardeloos voorwerp wil aansmeren, maar in plaats daarvan overhandigd hij haar een oude viool, gratis. Lilly, die geen muzikale achtergrond heeft, staat versteld, maar voordat ze de oude man om meer informatie kan vragen, is hij verdwenen. Alles wat haar nog te wachten staat is erachterkomen waarom de viool bij haar terecht is gekomen.

The Moonlit Garden wisselt tussen de huidige tijdlijn en gebeurtenissen van de vorige eeuw, die telkens meer van de geschiedenis van de opmerkelijke viool onthullen. We volgen het instrument doorheen het verleden en ontdekken geheimen van de verschillende eigenaars.

Het boek is origineel geschreven in het Duits, en zoals zoveel vertalingen levert dit enkele problemen op. De vertalingen zijn soms wat onhandig en doen kinderachtig aan. Het Duits, dat bekend staat om zijn moeilijke vertaalbaarheid vanwege enkele zeer specifieke begrippen die eigen zijn aan de taal, is vaak open voor interpretatie. We lezen dus de interpretatie van een vertaler, geen romanschrijver. Dit zorgt ervoor dat het boek de lezer niet uitdaagt en niet altijd even aangenaam wegleest.

Wat niet toe te wijzen is aan de vertaler, maar aan de schrijver is de klaarblijkelijke nood aan eindeloze herhalingen en onnodige verklaringen. Het verhaal wordt de lezer voorgekauwd en er is geen plek voor een eigen interpretatie. Hoewel het mysterie in stukken wordt onthuld, zorgt de opbouw ervoor dat de lezer zelden eigen theorieën vormt. Hij wordt immers bij de hand genomen en door het verhaal geleid.

Desalniettemin is het verhaal intrigerend en het lezen waard. Schrijfster Corina Bomann heeft duidelijk haar huiswerk gedaan over Padang in de 20ste eeuw en instrumentenrestauratie, onder meer. Het verhaal wordt verteld in meer dan 400 pagina's, meer dan genoeg plaats voor een dynamische geschiedenis.

Hoewel The Moonlit Garden met tijden overkomt als een jeugdroman vanwege zijn ongelukkige vertaling en gebrekkige schrijfstijl, is het boek wel het lezen waard. Het is een easy read voor wie een pauze wilt van de trendy thrillers. Moet The Moonlit Garden bovenaan je leeslijst staan? In alle eerlijkheid, neen.

Tekst: Laura Colémont
Eindredactie: Wout Donckers

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Boeken

VERGELIJKBARE STOORPOSTS