Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Boekreview: The Danish Girl

Pure, pijnlijke hartstocht. Liefde die je door bochten wringt en verscheurt. Dat is wat het verhaal in The Danish Girl bij elkaar houdt. De op een waargebeurd verhaal gebaseerde roman zet het meest atypische, en daarom iconische, liefdesverhaal neer.

The Danish Girl vertelt het verhaal van Greta en Einar Wegener. Greta, een Amerikaanse met Deense roots wordt hopeloos verliefd op haar schilderleerkracht Einar, met wie ze enkele jaren later een relatie begint. Dat niks aan Einar normaal is had ze meteen al door, 'normaal' is dan ook niet aan haar besteed. Wanneer een van haar modellen niet opdaagt voor een schildersessie vraagt Greta haar man om in vrouwenkleren voor haar te poseren, waardoor haar alter-ego Lili tot leven wordt geroepen. The Danish Girl is gebaseerd op het leven en de relatie van kunstenaars Lili Elbe en Gerda Wegener, van wie de naam in het boek veranderd is. Lili Elbe was een van de eerste geregistreerde gevallen van transseksualiteit en onderging een van de eerste geslachtstransformaties.

Schrijver David Ebershoff sleurt ons de geschiedenis in, naar de jaren twintig. Met de Eerste Wereldoorlog net achter de rug volgen we Greta op haar zoektocht naar liefde, naar een doel in het leven. Doorheen het boek zien we haar evolutie van romantische adolescent tot trouwe echtgenote die niet weet waar ze met haar lijden heen kan. Tegelijkertijd zien we in Einar de innerlijke strijd met zijn ware identiteit, Lili. We volgen de opmerkelijke relatie van de twee op doorheen de jaren, doorheen hoogte- en laagtepunten in hun carrières en verschillende woonplaatsen. Als je het boek tot op de laatste letter uitleest voel je je vermoeid, voldaan, verward en alsof je een compleet ander leven hebt geleefd.

Ebershoff gebruikt een romantische schrijfwijze, vol eindeloze beschrijvingen en lange zinnen. Vaak worden zijn zinnen onderbroken om details toe te voegen die – op dat moment – irrelevant lijken. Het boek heeft soms een haast poëtische ondertoon, maar toch wordt er niet te veel interpretatie aan de lezer overgelaten. De verhaallijn en het plot zijn duidelijk, maar de innerlijke gevoelswereld van de personages wordt soms haast cryptisch, maar passend verwoord. De schrijver, die verder geen achtergrond heeft in de transseksuele wereld, toont een opmerkelijk inlevingsvermogen en geweldige kracht om ontwikkelende gevoelens uit te drukken.

Het boek krijgt in januari 2016 een verfilming, met Les Misérables-acteur Eddie Redmayne als Einar/Lili en Alicia Vikander als Greta Wegener. Het verhaal van Greta en Lili, die voor elkaar bestemd zijn maar nooit bij elkaar passen, breekt het hart van elke romantische ziel. De zoektocht naar de ware zelf, de smacht naar een zielsverwant blijft na het lezen van The Danish Girl nog lang aanslepen. Hopelijk kan de filmversie nog meer mensen bereiken met dit unieke waargebeurde verhaal en het publiek op dezelfde indrukwekkende manier beroeren.


Redactie: Laura Colémont
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Boeken

VERGELIJKBARE STOORPOSTS