Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Langspeelplaten: mooie liedjes duren wel lang

Een hebbeding, een luxeproduct of een collectors item. Ze zijn nog moeilijk van elkaar te onderscheiden. Anno 2015 kent de vinylplaat weer een serieuze heropleving, maar valt er te spreken over een hype?

Platenbeurzen zijn hipper dan ooit. Gouden zaakjes doen, om net dat unieke exemplaar te bemachtigen. Je keert in een oogwenk terug naar je kindertijd, waar je op de speelplaats spontaan tranen in je ogen kreeg toen iemand met jou die unieke pokémonkaart wou ruilen. Ja, dat gevoel! Zijn platen verzamelen dan een volwassen verzamelwoede geworden? Volgens mij is het een toevlucht naar een tijdelijk betere wereld. Een toevlucht naar het oude in deze hypermoderne stijl van leven. Het is een gevoel van euforie dat nauwelijks te beschrijven valt. Maar we moeten dan ook eerlijk toegeven dat de tastbaarheid en zelfs de geur van een plaat toch veel authentieker is dan een stomme digitale file of een CD.

Anyway. Ik ben blij met de heropleving. We keren terug naar het verleden. Vinyls  zijn steeds betaalbaarder aan het worden en iedereen heeft ze. Zo heeft mijn vader onlangs terug een jukebox gekocht. Tussen al de disco-en countryhits door, kreeg ik de eer om mijn enige single (trotse bezitster van Balthazar – Leizpig; eigenhandig gekocht op de Music Mania Recordday toen Balthazar net een gratis sessie voor me speelde) op de jukebox te plaatsen. Ik voelde me net een klein kind dat haar tutje moest afgeven om op die manier eindelijk in te treden in de echte wereld.


Dus Balthazar is mijn tutje. Met trots presenteer ik dan ook aan elke bezoeker die thuis langs komt mijn singletje. En hoe harder hij staat hoe beter hij klinkt. Maar mijn liefde voor vinyl is er wel altijd geweest. Ik ben er mee opgegroeid. Het hele huis staat vol met vinyls. In elke kast of schuif die ik opende, zat wel een LP of single verstopt. Bananendozen, tientallen, vol met ronde schijven. 

Vinyl is een prachtig staaltje puurheid, maar vanwaar komt de hype nu? Is deze voortgevloeid uit de mentaliteit van de hipsters of komt deze boven kruipen uit de alternatieve ziel binnenin ons? Ik denk dat niemand er een verklaring voor heeft en dat moet ook niet. Het belangrijkste is dat muziek meer dan ooit mensen samenbrengt en dat is nu toch eenmaal het doel!

Tekst & foto's: Valerie Wynants

Eindredactie: Goele Aerts

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #Muziek

VERGELIJKBARE STOORPOSTS