Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Laura in the UK: dineren op z'n Engels deel 2

In deel 1 kon je al lezen over de wansmakelijke eetgewoontes die de inwoners van het Verenigd Koninkrijk erop nahouden. De pret houdt daar echter niet op.

Voor de liefhebbers van de Japanse keuken klinkt het misschien niet vreemd in de oren, maar Laverbread wint bonuspunten voor zijn slijmerige donkergroene aanblik. Het is een soort smeerbare pasta gemaakt van zeewier dat op de kust in Wales wordt gevonden. Het ziet er niet helemaal eetbaar uit, maar Laverbread is rijk aan mineralen en vitamines en caloriearm, waardoor het de status van Superfood heeft gekregen.

De county Cornwall in Zuid-Engeland staat bekend om zijn lekkere vleespastijtjes, maar niet alle Cornish gerechten zijn even geslaagd. De Stargazy Pie is een vispastijtje gemaakt van haringen en sardines waarbij de koppen en staarten uit de taartkorst steken zodat ze omhoog kijken naar de hemel, zoals de naam al doet vermoeden. Even vermelden: vis- en vleespastijtjes zijn doorgaans om je vingers bij af te likken, maar waren die vissenkoppen nu echt nodig?

Niet alle vreemde gerechten in het Verenigd Koninkrijk zijn even wansmakelijk. De schotten doen bijvoorbeeld wel iets goed, namelijk de Deep Fried Mars Bar. Het klinkt als het doorsnee tussendoortje van een Amerikaanse man met morbide obesitas, maar het is toch echt een Schotse traditie. In Schotland wordt werkelijk alles in de frituurpan gegooid. Ijs, Pizza, Whiskey, schoenen, boeken, het concept van tijd zelve. Als er een deeglaag omheen kan, dan wordt het in een pan met olie geduwd.

Elke zondag maakt elk Brits gezin een Sunday Roast. Een Sunday Roast ziet er doorgaans uit als een kerstdiner. De kern van elke roast is - uiteraard - de roast. Dit is meestal een gebraden kalkoen, lamsbout of rosbief. Dit wordt aangevuld met aardappelpuree, gebakken aardappelen, erwten, wortels, spruitjes en cranberrysaus. Voor de liefhebbers worden er ook worstjes van varkensgehakt toegevoegd  en ook de vleessaus - of gravy - mag niet ontbreken. Typisch wordt dit geserveerd in de vroege namiddag, rond zo'n 2 of 3 uur, en dient als avondeten. Niet noodzakelijk bijzonder, maar wat elke passant opvalt is een rond gebakje dat op elk bord ligt. Het doet een beetje denken aan het koekje van een vol-au-vent, maar dan zonder hoedje. Dit is een Yorkshire pudding. Zoals je in deel 1 al hebt kunnen merken heeft het woord pudding zelden iets te maken met pudding zoals wij het kennen. Een yorkshire pudding is iets tussen brood en cake in. Het is een hartig koekje dat voor ons compleet overbodig lijkt maar het is noodzakelijk voor de Engelsman. Zonder Yorkshire pudding is het nu eenmaal geen Sunday Roast.

Voor wie wel eens zijn vakanties in een hotel doorbrengt, al helemaal in een badplaats die gedomineerd wordt door Britse toeristen, heeft vast wel eens een Full English Breakfast ervaren. De Fry-up, zoals het hier genoemd wordt, bestaat uit een aantal kerningrediënten: een ei, bonen in tomatensaus, toast, spek en worstjes. Soms worden hieraan nog gebakken champignons, een halve tomaat een stuk bloedworst en een rösti (of hashbrown) toegevoegd. Een zware maaltijd als ontbijt, inclusief warm vlees, is niet waarmee elke europeaan wilt opstaan. Een knapperige pistolet of een versgebakken stokbrood is hier overigens nergens te bespeuren.

Redactie: Laura Colémont
Eindredactie: Ellen Demandt

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Cultuur

VERGELIJKBARE STOORPOSTS