Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Laura in the UK: Dineren op z'n Engels deel 1

Niet alleen de drankgewoonten wijken af van wat wij Belgen gewoon zijn, maar ook de Engelse traditionele maaltijden en plaatselijke specialiteiten zijn voor ons niet altijd appetijtelijk.


Als culinaire gruwelverhalen ter sprake komen, wordt er vaak gepraat over Haggis. Haggis is een traditioneel Schots gerecht dat wordt gemaakt van ingewanden van een schaap. Het hart, longen en de lever worden gemengd met uien kruiden en havermout en bereid in een schapenmaag. Het geheel wordt geserveerd als een hartige pudding. Het recept klinkt een beetje als een handleiding voor mutilatie van vee, maar het eindresultaat is - verrassend genoeg - best te pruimen.

Er zijn echter wel meer recepten die wansmakelijk klinken (en eruit zien) die minder bekend zijn als Haggis. Zo zijn er bij voorbeeld Jellied Eels. Het is precies wat het woord zegt: palingen gekookt in bouillon die dan aan de kant wordt gezet zodat het geheel opstijft tot een gelatineuze massa. Voor de visliefhebber voor wie dit idee niet compleet vergezocht klinkt, je bedenkt je wellicht bij de aanblik van het resultaat. Er wordt werkelijk niks gedaan om het gerecht er aantrekkelijker te doen uitzien, waardoor het er net zo uitziet als je je voorstelt. Een bleekgrijze massa flubber met brokken vis erin.

Wil je het hoofdgerecht gelijk overslaan en doorgaan naar het nagerecht? Ik kan het je niet kwalijk nemen. Hoe kunnen ze nu mogelijk het dessert verpesten? Wel, let maar op, Engeland ziet overal een uitdaging in. Trek je de koelkast open en staat er alleen een kilo vet en een citroen in? Geen probleem. De Sussex Pond Pudding is een gebakje dat gemaakt wordt van puur dierenvet met een hele ongepelde citroen in het midden. Voeg boter en suiker toe en laat enkele uren koken.

Bekend vanwege zijn gemengde ontvangst is de smeerpasta Marmite. Het product is heel populair in Groot-Britannië en Australia, hoewel het dankzij zijn sterke smaak ook veel tegenstanders heeft. De pasta is een bijproduct van het bierbouwproces en bestaat dan ook uit gistextract. Het resultaat wordt gegeten op brood of crackers en heeft een heel specifieke, sterke zoute smaak.

Wie opnieuw zijn kans wil wagen met een traditioneel Engelse dessert en loyaal is aan het bekende ketchupmerk Heinz kan Spotted Dick proberen. De naam doet denken aan een SOA, maar voor wie dat nog niet genoeg waarschuwing is kijkt best eens op de ingrediëntenlijst om te ontdekken dat er opnieuw rauw dierenvet in dit dessert gebruikt wordt. Het is een soort van cake op basis van vet waarin rozijnen en ander gedroogd fruit wordt gemixt alvorens het geheel wordt ingeblikt en op de winkelrekken verschijnt.

 

Tekst: Laura Colémont
Eindredactie: Wout Donckers

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Cultuur

VERGELIJKBARE STOORPOSTS