Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Laura in the UK: Kerstmis

Het lijkt me sterk dat iemand onbekend is met Kerstmis. Of we het nu vieren of niet, en op welke manier dan ook, we zijn er ons allemaal van bewust dat 25 december een feestdag is. Dit betekent echter niet voor iedereen hetzelfde.

De afstand tussen Brussel en Londen is amper 320 kilometer. Je kan je daarom wel afvragen hoeveel cultuurverschil er kan zijn tussen twee Westerse landen op een steenworp van elkaar. Wel, laat ik je vertellen: er is veel meer verschil dan je zou verwachten. Veel meer dan je op het eerste zicht opmerkt bovendien. Een ding waarover Belgen en Engelsen een verschillend idee hebben, is over de manier waarop Kerstmis gevierd wordt.

Aan het oppervlak is er weinig verschillend: een kerstboom, pakjes onder de boom, een geroosterde kalkoen en familie die samenkomt om elkaar te vernederen of het bloed van onder de nagels te halen. De bekende kerststal is in mindere mate populair hier, maar draait niemand zijn hand voor om.

Een eerste verschil zit 'm in het tijdstip waarop kerst gevierd wordt. Het traditionele kerstdiner wordt in het Verenigd Koninkrijk traditioneel als lunch geserveerd in de vroege namiddag. Dit gebeurt overigens niet alleen op kerst, elke zondag maken Engelse gezinnen een gebraad dat om zo'n 3 uur in de namiddag als avondeten moet dienen. In geval van het kerstdiner moeten de overschotten dienen om 's avonds herwerkt te worden tot turkey sandwiches. Ik ben geen voorstander van een kerstdiner bij daglicht, maar het alternatief dat wij gewoon zijn is hier not done.

Zoals je wellicht wel eens in Amerikaanse films hebt gezien, worden pakjes traditioneel in de ochtend opengemaakt. Zo gebeurt dat ook in Engeland. Kinderen kunnen de slaap niet vatten omdat ze staan te popelen om de volgende ochtend de oogst te inspecteren, want die nacht komt de kerstman langs. Wat Sinterklaas voor ons betekent, is de kerstman hier. Kinderen geloven heilig in het bestaan van de mollige, bebaarde kindervriend. Nog een tip: probeer de Sinterklaastraditie vooral niet uit te leggen. Niet alleen krijg je enkele vreemde blikken toegeworpen, maar Engelsen zijn niet blij dat er competitie bestaat voor de geliefde kerstman.

Als variant op de gevulde schoen die ons in de dagen voor Sinterklaas dagelijks opwacht, hangen Engelsen stockings op aan de schouw. Een stocking is een grote rode sok, liefst zo groot mogelijk, want hij wordt van top tot teen gevuld met snoepgoed en cadeaus.

Een andere Engelse toevoeging is de christmas cracker. Hoewel het klinkt als een lekkere snack, is deze cracker niet om op te eten. Het is een soort bonbonvormige cilinder in een kleurrijke verpakking waaraan twee mensen tegelijk trekken. Met een knal barst het pakje open en strooit het confetti en glitters in het rond. Er zitten ook altijd een aantal kleine cadeautjes in de crackers, zoals een fluitje of een papieren hoed, die je verplicht de hele avond op moet houden.


Wie ontstemd is over deze heiligschennis en in discussie wil treden met vrienden uit the UK over het kerstfeest, ik raad het je niet aan. De Engelsen zijn erg koppig wanneer het aankomt op hun tradities.

Redactie: Laura Colémont
Eindredactie: Wout Donckers

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Kerst

VERGELIJKBARE STOORPOSTS