Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Laura in the UK: Christmas markets

Net zoals wij zijn ook onze Engelse vrienden helemaal weg van de Duitse kerstmarkt. Inclusief termen zoals glühwein en schnitzel, al is de uitspraak ervan een groter probleem dan de invoer van de euro.

Ieder jaar worden in elke stad die enigszins bekend is de lichtsnoeren en versieringen uit de kartonnen doos op zolder gehaald. Het inschakelen van de lichtversieringen is in de grotere steden zelfs een heus evenement, waarbij toeschouwers massaal verzamelen op markten en pleinen en aftellen tot het moment van de waarheid, terwijl het stadsbestuur hoopt dat er geen enkel lampje stuk is waardoor ze het volledige snoer zouden moeten onderzoeken.

De welbekende houten hutjes met koopwaar en lekkernijen laten ze ook aanrukken en het Engelse volk is in extase. Bij gebrek aan Sinterklaas is het bij onze buren over het Kanaal al kerst bij klokslag twaalf op Halloween. Daarom zijn de kerstmarken nu al een drukbezochte attractie. Vooral steden zoals Manchester, Birmingham en Londen zijn elk jaar populair bij zowel inwoners als toeristen.

Jenever, beter bekend als Dutch gin, kent men hier niet. De Hasselaar met een craving komt hier dan ook niet aan zijn trekken. In de plaats daarvan wordt er glühwein, of mulled wine in het Engels, koffie of warme chocolademelk met de nodige portie alcohol of mulled cider gedronken. Mulled cider is een ouderwetse appelcider, niet de welbekende bruisende drankjes geïnfuseerd met tientallen fruitsoorten. Hieraan worden dan kruiden zoals kaneel en steranijs, vanille, fruitsap en - u raadt het - nog meer alcohol toegevoegd. Meestal rum.

Verder worden er naar goede gewoonte veel te dure braadworsten verkocht, met af en toe een Spanjaard of een Indiër die probeert om zijn stockoverschot kwijt te krijgen door paella of curry te verkopen.

De kerstmarkten zijn een fenomeen waar jaarlijks halsreikend naar wordt uitgekeken, want duur of niet, de kerstsfeer kan je niet snel genoeg in huis halen. Al helemaal als dat gebeurt door met vrienden de markt af te schuimen, kleine teugjes te drinken van een beker vol stomende mulled cider om dan gezamenlijk op te warmen in de plaatselijke pub.


Redactie: Laura Colémont
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Actua

VERGELIJKBARE STOORPOSTS