Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Laura in the UK: Bonfire Night

5 november is de dag waarop heel het Verenigd koninkrijk massaal hooivorken en fakkels uit de kasten trekt en grote vuren stookt in de ooit zo rustige woonbuurt.

Zo'n 410 jaar geleden hadden een groep snode Katholieken een plan om het Engelse parlement op te blazen. Aanvoerder Guy Fawkes werd echter betrapt terwijl hij de explosieven bewaakte en werd prompt de cel in gegooid. De Engelsen waren zo blij dat koning James I de aanslag had overleefd, dat ze in hun vreugde grote kampvuren bouwden doorheen Londen. James I zelf zag er geen kwaad in, zolang het feest maar op een 'veilige manier' gebeurde.

Enkele eeuwen later is 5 november nog altijd een indrukwekkend feest, maar vierders beperken zich niet enkel tot het bouwen van een paar kampvuren. Als symbool voor Guy Fawkes zelf worden er vaak stropoppen in brand gestoken. Op sommige plaatsen moet het vuur helemaal plaatsmaken voor vuurwerk, met als resultaat dat al zo'n week op voorhand hier en daar explosies klinken. Op andere locaties worden er ceremonies gehouden en liederen gezongen met teksten als "Was Guy Faux, Poke him in the eye, Shove him up the chimney-pot, and there let him die."

Eén ding hebben ze allemaal gemeenschappelijk: het houdt nog maar weinig verband met de oorspronkelijke politieke en religieuze aanzet. In veel gevallen weten jongeren zelfs niet meer wat de reden voor het feest is.

Degenen die de naam Guy Fawkes bekend in de oren klinkt, hebben misschien de film V for Vendetta gezien. Daarin wordt 'het buskruitverraad', zoals het complot tegen het parlement ook wel genoemd wordt, aan het begin van de film getoond. Het hoofdpersonage V draagt ook doorheen de film een Guy Fawkesmasker.

Ook de activistengroep Anonymous, bekend voor hun publiciteitsstunts en hackwerk, dragen steeds Guy Fawkesmaskers. Hun motto is 'We are anonymous, we are legion, we do not forgive, we do not forget, expect us'.


Redactie: Laura Colémont
Eindredactie: Ellen Demandt

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Actua

VERGELIJKBARE STOORPOSTS