Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Laura in the UK: Halloween

Uitgesneden pompoenen, (vaak niet zo) akelige kostuums en kinderen die de snoepvoorraad komen plunderen. De Halloweentradities kennen we allemaal. Onze Britse buren doen er zelfs nog een schepje bovenop. 31 oktober in the UK is Halloween on steroids.

Trick-or-treating is de minst indrukwekkende traditie. Kinderen lopen opgetuigd over straat rond een uur of negen en buren worden verwacht een klein arsenaal aan snoepgoed in te slaan. Half de buurt doet overenthousiast mee en doet in vampieroutfit en met bijhorende soundtrack de voordeur open. De rest doet halsstarrig alsof hij niet thuis is. Niets nieuws op dit front.

Als het aankomt op versieren is er echter een ware competitie tussen buren. Brave, onopvallende woonbuurten die het grootste deel van het jaar hun best doen om vooral niet uit de toon te vallen worden omgetoverd tot een tweederangs halloweenpretpark. Plastieken skeletten aan de muren, spinnenwebben in alle hoeken, heksenketels, spoken en eindeloze liters nepbloed. Artikels zoals 'The Perfect Way to Carve a Pumpkin' worden vooraan in kwaliteitsbladen gedrukt, want pompoenen met een blij of boos gezicht zijn lang niet goed genoeg. Britse jack-o'-lanterns zijn op een heel ander niveau. Als het geen kunstwerk is, dan is het niet goed genoeg. Of er nu een Pokémon ingekerfd staat of de naam van je favoriete voetbalploeg maakt verder niet uit.

Halloweenfeestjes zijn ons in België ook niet vreemd, maar hier worden alle pubs, kroegen en clubs jaarlijks standaard omgebouwd in hun Halloweenvariant. Bovenvermelde versieringen horen daar uiteraard bij, maar elk etablissement heeft bovendien ook zijn eigen Halloweenshots -en cocktails, kortingen en prijzen voor klanten in de beste verkleding en personeel dat zijn best doet om het clienteel de stuipen op het lijf te jagen. Je zal ook nauwelijks iemand tegenkomen die geen zin had om dit jaar verkleed op te dagen. Werkelijk iedereen heeft een kostuum aan en heeft hier vaak duidelijk veel tijd en/of geld ingestoken. Ik nam dit jaar deel aan een bar crawl (d.i. een opeenvolging van kroegen die in eenzelfde nacht bezocht worden), die zombies als thema had. Deelnemers werden verdeeld in verschillende teams en elk team droeg t-shirts in een bepaalde kleur. Dit resulteerde in enkele honderden brullende mensen bedekt in bloed en neppe wonden die 's nachts door de straten van Wolverhampton paradeerden.

In het Verenigd Koninkrijk is Halloween bovendien niet alleen een feestdag voor tieners en jongvolwassenen. Kleine kinderen krijgen ook een groot deel van de pret mee. Naast trick-or-treating zijn er ook vieringen waarbij kinderen traditioneel het spel apple bobbing spelen, waarbij je probeert te bijten in appels die in een kuip met water drijven.

De populariteit van Halloween in het Verenigd Koninkrijk is echter een nieuwe ontwikkeling. Vooral de laatste jaren heeft het een niveau bereikt dat vergelijkbaar is met dat in Amerika. Je kan bij bovenstaande omschrijving vast ook wel een beeld oproepen uit Amerikaanse films, want dat is eigenlijk precies dezelfde spirit die Halloween hier heeft. In het afgelopen jaar heeft marketingfirma YouGov een enquête afgenomen waaruit bleek dat zo'n 45% van de Britten dit een niet erg welgekomen invasie van de Amerikaanse cultuur vinden. De overige 55%? Die zetten hun maskers op en doen gezellig mee.

Redactie: Laura Colémont
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #Actua

VERGELIJKBARE STOORPOSTS