Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Boekreview: Now You See Me

Een gitzwarte crimethriller met een vleugje romantiek, een prikkelende combinatie die met open armen ontvangen wordt. Now You See Me is een beetje zoals een punkrockster die aan ballet doet: een ijzingwekkend moordverhaal met een poeslief randje.

De Londense Lacey Flint is een aantrekkelijke jonge detective met een voorliefde voor seriemoordenaars. Het is dan ook haar levensdroom om aan moordzaken te mogen werken. Die droom komt onverwachts uit wanneer ze tijdens haar dagelijkse avondwandeling getuige is van een moord. Een blondine wordt op gruwelijke wijze omgebracht door een Jack the Ripper-copycat. Vanwege haar voorkennis wordt Lacey door collega's Dana Tulloch en Mark Joesbury nauw bij de zaak betrokken. Dankzij de weken die Lacey en Mark samen doorbrengen ontstaat er een seksuele spanning tussen de twee. Het is echter niet om haar mooie ogen dat Joesbury Lacey niet uit het oog verliest, maar omdat ze de hoofdverdachte van de moord was. Een hypothese die niet zo ver van de waarheid blijkt te liggen.

Het boek is opgebouwd uit vijf delen, een voor elk van de originele moorden van Londense moordenaar Jack the Ripper in 1888. Schrijfster Sharon Bolton is duidelijk erg vertrouwd met de zaken, want wie haar research checkt, merkt dat die spot on is. In huiveringwekkend detail worden de nieuwe moorden vergeleken met die uit 1888. Wie vertrouwd is met the Ripper's handwerk kan verwachten dat de horror in dit boek de grenzen van de fantasie te boven gaat. Een baarmoeder die uit een levend slachtoffer wordt gesneden, lichamen die worden opengereten en de ingewanden door elkaar geroerd, verkrachtingen met splinterige houten palen, het kan allemaal in Now You See Me.

De kracht van het verhaal zit 'm in het tempo. Het is geen kort boek, met net geen 400 pagina's, maar de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wanneer er geen vooruitgang is in de moordzaak, wordt er een tip van de sluier opgelicht omtrent Lacey's eigen achtergrond. De ingenieuze opbouw zorgt ervoor dat de lezer meermaals zijn eigen theorieën kan bedenken, herzien en omgooien, wat ervoor zorgt dat we elke letter gulzig in ons opnemen en we hongerig zoeken naar de betekenis achter elke onthulling.

Nog zo'n sterk punt is de opbouw van de personages. Met elk een unieke achtergrond, persoonlijkheid, trekjes en temperament, stelt geen van de personages, hoe onbenullig ook, teleur. Het verhaal focust regelmatig op een achtergrondpersonage, hetgeen je in een andere context als vulling zou kunnen zien. Maar dankzij het uitstekende character design voelt niks aan als overbodig of afleidend.

Met een knaller van een plottwist aan het einde - geen gemakkelijke prestatie met een lezer die denkt elke optie overwogen te hebben - kunnen we het boek eindelijk aan de kant leggen. Als je van plan bent om maar één thriller te lezen, kies dan dit boek. Fans die spontaan vallen voor Lacey Flint, niet getreurd. Now You See Me is het eerste deel uit de vijfdelige reeks.

Tekst: Laura Colémont
Eindredactie: Liesbeth Beullens 

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Boeken

VERGELIJKBARE STOORPOSTS