Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

James Bond: Spectre

Bond, James Bond, is alweer aan zijn 24ste film toe. En hoe! Spectre toont ons weer een heel vastberaden en impulsieve Bond, die ons meeneemt naar Italië, Marokko, Oostenrijk, zelfs Mexico - en natuurlijk Londen. Home sweet home.

Shaken, not stirred

Na 23 films weten we al wel wat we van James Bond mogen verwachten. Tientallen slechteriken tegelijkertijd omver maaien zonder zelf geraakt te worden. Rustig wegwandelen van een explosie. Auto's in de prak rijden, terwijl Q nog zo had gevraagd om deze keer alsjeblieft voorzichtig te zijn. Luisteren terwijl de opper-slechterik zijn hele verhaal uit de doeken doet, maar stiekem bezig zijn met ontsnappen... En dat alles natuurlijk met een prachtige dame aan zijn zijde.

En toch geven Daniel Craig en regisseur Sam Mendes ons een verrassende Bond. Hoewel hij met meerdere vrouwen in bed belandt, krijgen we geen stomende seksscène te zien. En wanneer Bondgirl Léa Seydoux een 'dirty martini' bestelt, neemt Bond er ook eentje - Spectre is daarmee de eerste film waarin hij zijn iconische drank laat staan.

Mendes, Sam Mendes

Mendes regisseerde ook de 23ste Bondfilm, Skyfall, die volgens verschillende kenners een plaats verdient in de top 5 van beste Bondfilms ooit. Hij had dus heel wat verwachtingen in te lossen. Hoewel deze films altijd voorspelbaar blijven - guess who gets the girl in the end? - geeft Mendes er toch een interessante draai aan. Al is het maar in de productie - er werd bijvoorbeeld voor het eerst in de geschiedenis van Bond in Rome gefilmd.

Ook Mexico kreeg bijzonder veel aandacht. De openingsscène neemt ons mee naar het festival ter ere van Day of the Dead in Mexico City - een beetje zoals onze Allerheiligen en Allerzielen. Het festival wordt door UNESCO erkend als belangrijk cultureel erfgoed. Komt daar nog eens bij dat 2015 het jaar is waarin de culturen tussen Mexico en het Verenigd Koninkrijk worden gevierd - dat wilde regisseur Mendes niet laten liggen. De scène in Mexico is dus een ware ode aan de Mexicaanse cultuur.

Moeilijker en moeilijker

Ook voor Daniel Craig, de zevende James Bond, was Spectre een uitdaging. De man is intussen 47 en hij vindt het steeds moeilijker om zijn Bondlijf strak te houden. Voor de opnames van Spectre heeft hij zes maanden getraind om de scènes zonder hemd aan te kunnen.

Craig is alvast geboekt voor de volgende Bondfilm, maar daarna bergt hij waarschijnlijk zijn licence to kill op. Nu ja, waarschijnlijk... Craig heeft in een interview laten vallen dat hij nog liever zijn polsen zou doorsnijden dan nog eens Bond te spelen. Anderzijds zei hij ook dat hij 'ten allen tijden het recht heeft om zich te bedenken' - misschien wel zijn manier om ons in spanning te houden over wie de achtste James Bond zou worden?

Kaskraker?

Vanavond kunnen de eerste filmliefhebbers in België genieten van Spectre. Vanaf morgen draait hij dan in alle zalen. De cast en crew hopen waarschijnlijk op een echte kaskraker, want Spectre staat op een gedeelde tweede plaats van de duurste films ooit. Jawel, er kroop maar liefst driehonderd miljoen dollar in deze film. Daar komt dan nog eens bij dat Craig er zo'n 39 miljoen dollar mee verdiend zou hebben, wat hem de best betaalde James Bond ooit maakt.

To watch or not to watch?

Elke Bondfilm belooft natuurlijk spectaculair entertainment en daarin is Spectre niet anders. Jammer genoeg is hij ook écht niet anders - in het genre Bondfilms is het helaas moeilijk om vernieuwend te zijn. De film is dus vrij voorspelbaar, maar laat dat je niet tegenhouden om naar de bioscoop af te zakken. Entertainend is hij sowieso!

Tekst: Shanna Verspreet
Eindredactie: Jessie Cloostermans 

 

geschreven door Shanna | 3 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS