Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Boekreview: I Let You Go

Niets is wat het lijkt in I Let You Go. Het ogenschijnlijk simpele verhaal barst uiteen in eindeloos veel facetten die de lezer het verhaal insleuren en niet meer loslaten tot de allerlaatste letter.

De vijfjarige Jacob wordt aangereden in een geval van vluchtmisdrijf en laat zijn moeder alleen achter met een gebroken hart. Het enige wat haar leed kan verzachten is de veroordeling van de dader, maar die is quasi onmiddellijk spoorloos verdwenen tot frustratie van de lokale politie.

Over I Let You Go is weinig negatief te zeggen. Een sterke schrijfstijl en uitstekende psychologische diepte maken van dit boek de bestseller die het is. Een enkele opmerking is dat het boek traag op gang komt. De introductie is lichtelijk voorspelbaar en wordt haast clichématig uiteen gezet. Een vluchtmisdrijf, geen getuigen behalve de slachtoffers en niemand die met bruikbare informatie komt. Waarom I Let You Go onder het genre 'thriller' in de boekenhandel te vinden is, wordt niet meteen duidelijk. Er bloeit ondertussen ook een weinig interessante romance op die een onaangenaam personage nog minder sympathiek maakt.

Gelukkig is de opbouw van het boek geen ongeluk. Het verhaal is opgedeeld in twee delen die met een schokkende plottwist aan elkaar gescharnierd zijn. Plots krijgt de lezer de duistere kant van eenzelfde verhaal te zien die aanspoort tot nadenken over slachtofferrollen, schuld en goedgelovigheid.

Het boek is in de eerste plaats een misdaadverhaal waarvoor schrijfster Clare Mackintosh heel slim van haar eigen politieopleiding gebruikmaakt om het geheel leven in te blazen. Het raakt echter veel meer onderwerpen aan zoals huiselijk geweld, rouwen, en kunst, waardoor de personages veel dynamischer worden. Het effect van deze draaikolk van onderwerpen is overweldigend.

I Let You Go komt aan als een mokerslag en kan pas aan de kant worden gelegd na de allerlaatste pagina. Het verhaal is een wervelwind die de lezer onder de indruk achterlaat en zeker nog dagen naspookt.

Tekst: Laura Colémont
Eindredactie: Wout Donckers
 

geschreven door Laura | 3 jaren geleden | #Boeken

VERGELIJKBARE STOORPOSTS