Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: fat acceptance versus fat shaming

In een poging de onrealistische schoonheidsidealen onderuit te halen, klinken er stemmen steeds luider om de volslanke medemens te aanvaarden zoals hij is. Vooral vrouwen engageren zich hiervoor. Logisch, aangezien zij de grootste slachtoffers zijn van maatschappelijke druk om er een zandloperfiguurtje op na te houden.

Een nobel streven, maar één dat zijn doel voorbij begint te schieten. De betekenis van het begrip 'volslank' begint meer en meer uit te rekken. Pakweg tien jaar geleden lag die bovengrens ettelijke kilootjes lager dan vandaag. Wat begon als een strijd tegen het 'perfecte lichaam', lijkt steeds meer op het goedpraten van obesitas.

Een aantal weken geleden woedde een hevige discussie op het internet naar aanleiding van bikinifoto's van de Amerikaanse blogster Loey Lane. Lane wilde daarmee duidelijk maken dat elke mens perfect is zoals hij is. Met dat melig statement heb ik een fundamenteel probleem.

We leven in een vrije samenleving waar iedereen het recht heeft om te kiezen hoe ze met hun lichaam omgaan. Als Loey Lane er reeds op haar tweeëntwintigste uit wilt zien als een wandelende crème au beurre taart, dan moet ze dat zelf weten. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat ze haar populariteit als blogster misbruikt om zwaarlijvigheid te promoten.

De waarheid, beste Loey, is een stuk harder dan de verbloemde nonsens die je verkoopt. Je bent minstens dertig kilo te dik om ook maar bijna gezond te kunnen zijn. Je bent niet 'perfect zoals je bent'. Wanneer je duizenden volgers hebt op het internet, moet je verantwoordelijk omgaan met die invloed. De grote meerderheid van je fans zijn jonge meisjes, een doelgroep die uitermate gevoelig is voor mooi verwoorde onzin.

Obesitas, en alle daarbij horende gezondheidsproblemen, lijkt dé ziekte van de eenentwintigste eeuw te gaan worden. De mens beweegt steeds minder en eet steeds ongezonder. Het helpt niet wanneer invloedrijke mensen hun ongezonde levensstijl proberen goed te praten met allerhande excuusjes. Relatief slank blijven is thans niet zo moeilijk. Het is simpelweg een kwestie van niet te eten als een neushoorn. Bewegen is eigenlijk zelfs geen must.

Zwaarlijvigheid is een keuze. Voor de ene is het al wat moeilijker als de andere, maar zoek geen excuus in je genen. Minder taart, meer sport!

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Wout | 3 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS