Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Dour Festival 2015: Preview

Binnen een week barst Dour Festival 2015 opnieuw los, de jaarlijkse hoogmis van de alternatieve muziek in Wallonië. Naar goede gewoonte staat het festival garant voor een overdaad aan artiesten en genres. De kans dat je verloren loopt in het doolhof dat de line-up genoemd mag worden is met andere woorden behoorlijk reeël. Stoorzender leidt je alvast langs de vijf, bezienswaardige acts!

Fans van okselfrisse Britpop omcirkelen best Circa Waves op hun vers geprinte uurschema’s. In 2015 kwamen deze vier Liverpoolse lads ons verblijden met Young Chasers, een album waarop ze op een simpele, maar efficiënte manier nerveuze gitaarriffs met catchy refreinen combineren. T-Shirt Weather passeerde al geregeld op de radio en voor de nieuwe single My Love voorspellen we exact hetzelfde scenario. Een goede tip: Hou factor 50 in de aanslag, want het viertal zal zonder twijfel een zonnige set afleveren. Hopelijk is het ook echt T-shirt-weer op 19 juli!

Met Nothing But Thieves wordt ook de alternatieve rock uit het oude Albion stevig vertegenwoordigd. Wanneer je de muziek van het Britse kwintet onder de loep neemt, hoor je in de stem van zanger Conor Mason meteen het theatrale van Muse. De gitaren daarentegen rammen zo hard als die van Foo Fighters. Het is een voortdurende spanning tussen delicaat en rauw. Verfijnd, maar met een heel scherp kantje. “Ban all the music, it’s all gone wrong”, zingen ze. In het geval van deze band zit het volgens ons toch wel snor!

Goose verdedigt dan weer de Vlaamse eer op de Waalse festivalweide. De laatste plaat van dit Kortrijkzaanse kwartet, Control Control Control, dateert inmiddels al van 2012, dus verwachten we op Dour stiekem de vuurdoop van enkele splinternieuwe nummers. En wedden dat de greatest hits zoals British Mode, Words en Synrise ook in de spetterende live-set verweven zullen zitten. Goose, bring it on!  

Van verder gelegen, warmere oorden komt dan weer Omar Souleyman. Begon zijn carrière als zanger op bruiloften in het Midden-Oosten, trad vorig jaar op voor een propvolle Pukkelpop-tent in Hasselt. Het tij kan duidelijk snel keren. Syrian techno gebracht door een soort van Syrische Eddy Wally. Een optreden met een hoog amusementsgehalte waar heel Regi-gewijs met de handjes geklapt mogen worden. Gaat dat zien! Gaat dat zien! 

Let’s dance to Joy Division and celebrate the irony. Everything is going wrong, but we’re so happy”. Geef het maar toe, je brulde deze lyric enkele jaren geleden ook super luid mee toen het nummer The Wombats in een mum van tijd richting de hogere regionen van de hitlijsten katapulteerde. Dit jaar maakten ze hun terugkeer met Glitterbug. Absurde teksten, aanstekelijke synths, het is ondertussen hun handelsmerk geworden. Wij verwachten een groots feest! 

Wil je nog meer muziek horen? Verwen dan je oren met onze Spotify-playlist! Wil je Dour Festival 2015 live volgen zonder in levenden lijve op de weide aanwezig te zijn? In dit geval kan je van 15 tot 19 juli alles volgen via www.radio-united.be, de festivalradio die vrijwilligers van de verschillende jongerenradio's uit heel Vlaanderen verenigt en vijf dagen lang de kans geeft om media te maken. And guess what, Stoorzender zal ook present zijn. Tot op Dour!       
 

Tekst: Jessie Cloostermans
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Jessie | 3 jaren geleden | #Festival

VERGELIJKBARE STOORPOSTS