Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Jurassic World

Na een winterslaap van een jaartje of vijftien zijn de dino's terug van weggeweest. Spielbergs hitfranchise hoopt daarmee een uitgemolken concept nog wat meer uit te melken en slaagt daar op het eerste zicht wonderwel in. Slechts tien dagen na de release bracht de film wereldwijd al meer dan een miljard dollar op. Jurassic World zit daarmee op koers om de meest lucratieve film in de filmgeschiedenis te worden. James Cameron begint wellicht al lichtjes te zweten.

Het concept is simpel en onveranderd. De wetenschap staat inmiddels zo ver dat ze dinosaurussen kunnen kweken. Op een afgelegen eiland bouwt een excentrieke miljardair een amusementspark met dinosaurussen als attractie. De gevaarlijkste van de bende ontsnapt met een bloedbad tot gevolg. Niet te ontbreken zijn uiteraard last second escapes, jump scares en een lovestory als secundaire verhaallijn. Het enige verschil is dat nu Chris Pratt meedoet! En Chris Pratt heeft vriendjes gemaakt met de raptors!

Het overheersende gevoel na het buitenlopen van de filmzaal is teleurstelling. Ongeveer driekwart van de film is een exacte kopie van de vorige Jurassic Park-films. De lange hiatus heeft niet bepaald geleid tot creativiteit en innovatie. De apotheose van de film zit dan weer boordenvol clichés en is bij momenten gewoonweg lachwekkend. Chris Pratt die een alliantie sluit met een stelletje raptors en een T-Rex om de boosaardige opperdino een kopje kleiner te maken? Kom op zeg ... Jammer dat de armpjes van de T-Rex zo kort zijn, anders konden ze elkaar een knuffel geven.

Geen slecht woord over Chris Pratt overigens. Deze relatief nieuwe verschijning op het Hollywoodtoneel heeft na Guardians of the Galaxy zijn tweede blockbuster beet op korte tijd. Terecht trouwens. Het ontbreekt hem niet aan charisma, zowel op als naast het witte doek. Daarbij heeft hij uiteraard de nodige looks, maar zeker ook het acteertalent. Hij doet stevig zijn best om de tekortkomingen van het script te verdoezelen voor de aandachtige kijker.

Wie weet ben ik wel te streng voor Jurassic World. Door de hele promotiecaravan en de haast legendarische status van de originele films, waren mijn verwachtingen dan ook hoog gespannen. Visueel ziet het er allemaal prima uit en Chris Pratt is een geweldige acteur. Verhaaltechnisch moest ik af en toe eens met mijn ogen rollen. Een oproep aan de scenarioschrijvers: Gooi de boel eens wat om als er plannen zijn voor Jurassic Park IV.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS