Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Wat is de functie van een voetbalcoach?

In de nasleep van de nederlaag van de Rode Duivels tegen Wales, is één ding duidelijk: tijd voor Wilmots om te vertrekken nu dat nog met opgeheven hoofd mogelijk is. Een zoveelste ongeïnteresseerde, makke prestatie van onze nationale voetbalploeg moet gebruikt worden om deze nationale volksheld te bedanken voor bewezen diensten.

Zijn beperkt tactisch inzicht en bijna onbestaande ervaring als coach zijn lang gecamoufleerd door een uitermate getalenteerde spelersgroep. Puur gericht op resultaat heeft Wilmots het zeker niet slecht gedaan. De kwalificatiecampagne voor het WK in Brazilië was prima, en ook het WK zelf was een bescheiden succes.

In perspectief met de kwaliteiten van onze spelers, is dat echter geen prestatie. Geen van de tegenstanders kwam op dat vlak in onze buurt. De eerste en enige keer dat ons team echt op de proef werd gesteld, was tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK. Daar verloren de Belgen, en verdween ook de kans voor Wilmots om te bewijzen dat hij zijn ploeg kan leiden naar méér dan obligatoire overwinninkjes tegen pakweg Servië.

Dat is namelijk de taak van een coach: het volledige potentieel uit zijn spelersgroep halen. Slechts weinigen halen bij de nationale ploeg hetzelfde niveau en rendement als bij hun eigen club. Het vuur en de fierheid om voor onze nationale ploeg te mogen spelen, lijkt te ontbreken. Het is perfect denkbaar dat Eden Hazard na al zijn heldentaferelen bij Chelsea tegen zijn goesting gaat voetballen in een uithoek van Oost-Europa. Het is aan Wilmots om die onverschilligheid te doorbreken.

Het voetbal zelf is ook niet om aan te zien. De op papier flitsende Duivels vertalen dat vuurwerk zelden naar de grasmat. We scoren te weinig. Onze eerste keus in de spits, Benteke, heeft al twee jaar geen doelpunt meer gemaakt voor de nationale ploeg. Lukaku past niet binnen het systeem en Origi lijkt dan toch niet helemaal door te breken op clubniveau. Onze grootste hoop op een doelpunt is de kopbalsterkte van Fellaini, wat eigenlijk niet meer dan een regelrechte schande is gezien de voetballende kwaliteiten van onze ploeg.

Het tijdperk Wilmots heeft zeker zijn plaats en nut gehad. Voor zijn komst zat de populariteit van de Rode Duivels in een diep dal. Het land had even een symbool van nationale eenheid nodig om de linies, zowel in als buiten het veld, te sluiten. Nu dat gebeurd is en iedereen overtuigd is van de kwaliteiten van deze gouden generatie, mag Wilmots zijn applaus in ontvangst nemen en een andere uitdaging zoeken. FC Schalke 04 zal het in ieder geval niet zijn.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS