Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

San Andreas

Moeten reddingswerkers niet in staat zijn om te opereren in kleine, hachelijke ruimtes? Dat gedeelte van de jobomschrijving is niet aan Dwayne 'The Rock' Johnson besteed! Als er geen doorgang is naar een slachtoffer, beukt hij er zich wel eentje. Het verbaast ons dat hij überhaupt in zijn reddingshelikopter past.

San Andreas is een rampenfilm pur sang. De westkust van de Verenigde Staten wordt getroffen door een serie allesverwoestende aardbevingen langs de San Andreas-breuklijn. De befaamde reddingswerker Dwayne Johnson (wat de naam van zijn personage in de film is, boeit niemand) belandt in het midden van de chaos en moet zijn gezin zien te redden van de verwoesting. The Rock heeft echter al tegen grotere dingen dan aardbevingen gevochten.

Rampenfilms zijn echter meestal een tikje eenzijdig, en San Andreas is niet anders in dat opzicht. De plot is voorspelbaar en na ongeveer tien minuutjes kijken, weet je exact hoe de hele boel zal aflopen. Ook de visuals zijn niet bepaald indrukwekkend. De steeds hogere normen van de kijker spelen de film parten. Het is allang niet meer voldoende om wat gebouwen te laten instorten. Veel verwoestende scènes zijn perfect inwisselbaar met die van soortgelijke films.

De kracht van de film zit in de vertolkingen. Dwayne Johnson kan heus wel acteren hoor! Ondanks de komische connotatie van zijn WWE-verleden (World Wrestling Entertainment) en zijn belachelijk grote biceps, straalt hij één grote brok charisma uit. Met die indrukwekkende bicepsen tilt hij een anders matige film naar een hoger niveau.

De andere hoofdrol is weggelegd voor Alexandra Daddario, die de dochter van het gezin speelt. Ook zij staat haar mannetje, en maakt dankzij deze blockbuster de overgang naar volwaardige topactrice. En even terzijde: hoe blauw kunnen iemands ogen zijn! Het voltallige mannelijke publiek, al dan niet bijgezeten door vrouw of vriendin, schoof ongemakkelijk heen en weer in zijn stoeltje. In de film wordt ze echter weggekaapt door één of andere Britse knul, die de apocalyptische omstandigheden gebruikt om ver boven zijn stand te daten.

De timing van de release van San Andreas is een tikje ongelukkig. Recente aardbevingen in Nepal eisten immers duizenden mensenlevens. Dat de film niet louter fictioneel is, bewijst recent onderzoek van doktor Lucy Jones dat een aantal weken voor de release van de film werd gepubliceerd. Volgens haar zijn zware aardbevingen in de regio San Francisco een kwestie van tijd. Haar metingen van de San Andreas-breuklijn duiden namelijk hoge activiteit aan.

De San Andreas-breuklijn

De San Andreasbreuk is een grote breuklijn in Californië. De breuk loopt bijna 1300 kilometer ongeveer parallel met de Noord-Amerikaanse westkust. Het gaat hier om een zogenaamde transformbreuk. Dat wil zeggen dat de aardplaten langs elkaar schuiven, aangedreven door platentektoniek. De breuk is bekend door de grote en zware aardbevingen die ze voortbrengt. De bekendste hiervan is de aardbeving in San Francisco in 1906 waarbij de stad grotendeels verwoest werd.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

 

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS