Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Mad Max: Fury Road

Het heeft een decennium of drie geduurd, maar Mad Max is terug! Ten tijde van het vorige deel waren de meesten van ons slechts een perverse gedachte in de hoofden van onze vaders. De vorige films zijn ware cultfilms waardoor de verwachtingen torenhoog zijn. De grote vraag is echter: waar is Mel Gibson? Waar is onze favoriete Australiër?

Gibson is echter niet zo lief tegen de Joden geweest, en wordt daarom gemeden als de pest in Hollywood. Zeer jammer, er is namelijk maar één Mad Max, en dat is niet Tom Hardy. Maar goed, zolang het niet pakweg John Crapolta of Ben Assfleck is, zijn we tevreden. De film nam alvast een vliegende start. Niet alleen prijkt de film met een rating van 9,2 bovenaan de IMDB-ranking voor beste films, ook bracht de film de allereerste dag al zestien miljoen dollar in het laatje.

Even recapituleren: Mad Max is een zwijgzame, norse ex-flik die in een post-apocalyptische wereld probeert te overleven. Dat is niet anders in de Mad Max: Fury Road. Water en benzine zijn de meest kostbare dingen in de wereld, die ondertussen herleid is tot een grote zandbak. Het is niet eenvoudig om een oordeel te vellen over deze film. Het duurt even voor je besloten hebt wat je eigenlijk vindt van de film.

Voor de verhaallijn moet je niet gaan kijken. Twee uur lang worden Mad Max en zijn harem heen en weer achtervolgd doorheen de woestijn. Je zou allerlei diepgang kunnen zoeken bij het hoe en waarom, maar steek er je moeite niet in. Geniet liever van het visuele spektakel en de zelden stoppende actie. De constante dreiging van geweld zit perfect in functie van het overstijgende, alles overheersende totaalplaatje.

Gigantische vrachtwagens met oorlogstuig, polsstokspringende War Boys die van het ene voertuig naar het andere springen, een hoop explosies… Het is zo uniek en geschift. Een dergelijke film hebben we nog nooit mogen aanschouwen, en het komt schijnbaar allemaal uit de fantasie van regisseur George Miller. Ook graag een eervolle vermelding voor de vastgebonden knaap op de war rig wiens enige job is om continu snedige metal riffs te spelen waar Kirk Hammet jaloers op zou zijn.

Oh ja, Charlize Theron doet ook mee. Zij speelt de rol van Furiosa, een generaal van Immortan Joe, de leider van een gewelddadige bende. Furiosa steelt zijn stelletje seksobjecten, en wordt daarna doorheen de woestijn achtervolgd door Joe en zijn bende. Mad Max struikelt zowat in het midden van het strijdgeweld, en helpt Furiosa haar doel te bereiken. Die achtervolging neemt zowat 90% van de tijdsduur van de film in.
Telkens wanneer de ongeveer onbestaande verhaallijn je dreigt te vervelen, word je weer geconfronteerd met intens bizarre actiescènes. Je beseft pas hoe slecht de meeste actiefilms zijn, wanneer je Mad Max: Fury Road hebt gezien. De film is zo overweldigend, krankzinnig en op zijn eigenste manier zeer complex.

En Tom Hardy? We blijven mokken om de afwezigheid van Mel Gibson, maar Tom Hardy is een waardige vervanger. Hij moet zowat het record gebroken hebben voor minste aantal volzinnen voor een hoofdpersonage in een film. Dat doet er echter niet toe. Hardy is even vaag en mysterieus als altijd, wat zo’n beetje zijn handelsmerk is geworden. Zie Bane en zijn rol in ‘The Drop’ van Michael R. Roskam.

De film is een absolute aanrader, al is het maar omdat het een totaal andere film is dan je gewend bent. Wacht echter niet tot hij uit is op dvd. Een dergelijk visueel kunstwerk hoor je te zien op het witte doek.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS