Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Tobias Jesso Jr. in Brusselse Botanique: Gevoelige liedjes en hilarische bindteksten

Hét optreden van Les Nuits waar ik het meest naar uitkeek was dat van Tobias Jesso Jr. Niet enkel omdat ik me een avondje mocht nestelen in een van die comfortabele zeteltjes van de Grand Salon. Maar vooral omdat ik zeer hoge verwachtingen had van deze, letterlijk, grote meneer.

Nadat Walter Hus zoals elke avond de Grand Salon heeft opgewarmd, maakt de jonge Flo Morrissey haar opwachting. Door haar unieke stemklank werd ze eerder al vergeleken met Lana Del Rey, maar de 19-jarige Flo doet het toch met net iets minder show en daddy issues. Verlegen met haar gitaar in de hand kondigde ze haar eerste nummertje aan. Ze ziet er nog uit als een klein meisje, maar als ze begint te zingen lijken al haar onzekerheden te verdwijnen en is het enkel nog haar fluweelzachte stem die ons betoverd. Schrap die Lana Del Rey-vergelijking maar en maak er Joni Mitchell van.

Haar single Pages of Gold verliest weinig van zijn perfectie, ook al wordt de song enkel ondersteund door haar gitaar. “It’s the first time is saw someone singing along to my song”, zegt de zangeres. En ze is duidelijk dankbaar voor het enthousiasme van het publiek. Voor haar laatste twee liedjes, Why en If You Can’t Love, zet ze haar trouwe gitaar aan de kant en neemt ze plaats achter de piano. Woorden schieten me tekort om te omschrijven hoe magisch dat halfuurtje met Flo Morrissey was. Ik kijk al uit naar haar debuut en hoop haar deze zomer of in het najaar zeker nog eens tegen te komen.

Elke stoeltje van de zaal tot het balkon is bezet en zelfs de vloer zit zo goed als vol als dé man van de avond slungelig naar zijn piano wandelt. “My name is Tobias Jesso Jr and I’m happy I’m not wearing a deep cut shirt tonight”, grapt hij kijkend naar de mensen op het balkon. Dat is nog maar het begin van de hilarische oneliners die we vanavond tussen de eerlijke ballads door te horen zullen krijgen. Na nog een mopje begint de set met zijn cover van Thirteen. Zijn pianoskills zijn niet uitmuntend en ook zijn zang is redelijk basic. Toch is er iets wat ons aantrekt in zijn muziek. Het is eens iets anders dan alles dat de laatste tijd in de muziekwereld aan het gebeuren is.

Elke song wordt voorafgegaan door een korte, grappige anekdote die de hele zaal doet lachen. Hoe True Love een demo is omdat de producers het niet goed genoeg vonden voor de plaat. Dat hij begonnen is met gitaarspelen op school om indruk te maken op een meisje en nu nog amper alle akkoorden kan onthouden die hij moet spelen tijdens The Wait. De krullenbol kan alles ontzettend goed relativeren. Het emotionele Just a Dream – over een stukgelopen relatie en zijn moeder die kanker heeft – is zwaar, maar de Canadees blijft overal het goede in zien.

Zijn singles, Hollywood en Without You, moeten live niet onderdoen voor de studioversies. Bij How Could You Babe? spoort hij de mensen in de zaal aan om het refrein mee te zingen, maar het blijft angstvallig stil. De scène is zo intiem en niemand durft ook maar een geluidje te maken en de pure schoonheid van Jesso Jr zijn pianodeuntje te verstoren.

Omdat hij zich anders schuldig zou voelen komt hij na een oorverdovend applaus en een staande ovatie nog een laatste liedje spelen. Nog even onhandig de gitaar opnieuw stemmen en dan is het tijd voor een liedje dat wel heel gevoelig ligt: over hoe hij opgroeit en zijn moeder er altijd is tot het telefoontje dat hij krijgt om te horen dat zijn mama kanker heeft. Een brok in de keel bij het publiek en zodra het gedaan is verdwijnt Tobias zonder nog enig woord.

Iedereen blijft een beetje verdwaasd achter. Een beetje aangedaan, maar vooral onder de indruk van wat er het voorbije uur is gebeurd. Iemand die zo zijn hart kan uitstorten, al zijn kopzorgen uitschrijven en nog zo goed in het leven staat, verdiend meer dan een staande ovatie.

Tekst: Sandy Demandt
Eindredactie: Liesbeth Beullens

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Festival

VERGELIJKBARE STOORPOSTS