Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Wist u dat…

…ongeveer twaalf miljoen Amerikanen geloven dat de politiek wordt gecontroleerd door reptielen in menselijke vorm? Deze zogenaamde ‘reptilians’ zouden uit de ruimte komen. Ze controleren de planeet aarde door een menselijke vorm aan te nemen en zo door te dringen tot de hoogste politieke niveaus. We zijn uiteraard wel wat gewend van die zotte Amerikanen, maar zelfs naar hun normen is dit aan de vreemde kant.

Het ontstaan van het verhaal komt van de complottheoriebedenker David Icke. Deze voormalige BBC-journalist kreeg begin jaren ’90 een openbaring. Eén of andere psychiater in Brighton fluisterde hem in dat hij de zoon van God was. Hij stapte op bij de BBC en ging boeken schrijven. Daarvoor ging hij de mosterd halen bij de boeken van fantasy-schrijver Robert E. Howard, die in de jaren ’30 schreef met als bekendste werk Conan the Barbarian.

Icke claimt in verschillende interviews dat bijvoorbeeld George W. Bush en Queen Victoria II reptielmensen zijn. Over die laatste kunnen we hem uiteraard niet geheel ongelijk geven. Het blijft echter een raadsel hoe het komt dat ongeveer vier procent van het meest invloedrijke, machtigste land ter wereld in zo’n waanzin gelooft?

De Verenigde Staten van Amerika zijn echter een land vol debielen. Een fascinerend, aantrekkelijk land, maar wel vol debielen. Die debiliteit uit zich van verschillende culten; van Scientology tot tientallen waanzinnige complottheorieën. De bekendste zijn wellicht die rond JFK of 9/11, maar 40 miljoen Amerikanen geloven bijvoorbeeld ook dat president Obama de antichrist is. Nog eens 40 miljoen geloven dat Bigfoot bestaat, 60 miljoen dat vaccineren autisme veroorzaakt en 116 miljoen Amerikanen denken dat de klimaatverandering een fabeltje is.

Hoe komt het dat een geciviliseerd, machtig land zo vatbaar is voor onzin? Het is wellicht een goede onderzoeksvraag voor menig socio- en psychologen.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Wout | 4 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS