Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Les Nuits Botanique: een voorsmaakje

Elk jaar opnieuw tijdens de maanden april en mei is de Botanique in Brussel de place to be voor muziekliefhebbers. Les Nuits is een festival dat ontdekkingen van over de hele wereld naar de prachtige serres van de Botanique lokt. Een muzikale wereldreis die dit jaar niet alleen ons eigen Belgenland, Nederland en Frankrijk aandoet. Maar ook pareltjes van IJsland, Cuba, Canada en het verre Australië worden uitnodigd.

Flying Lotus trapte het festival op gang in het Koninklijk Circus. Maar geen nood je kan nog tot midden mei terecht in Brussel voor tal van andere spectaculaire optredens met voor elk wat wils. Met deze zeven tips help ik jullie bij het maken van enkele hartverscheurende keuzes. Ik zou alvast een hotelkamer voor een week boeken.

Jacco Gardner (10.05): Nederland, psychedelisch en de jaren ‘60 zijn de eerste drie dingen waaraan ik denk als het over Jacco Gardner gaat. Zijn debuut Cabinet of Curiosities zorgde er in no time voor dat hij tot ver buiten de grenzen van Nederland en België opgemerkt werd.  Op zijn nieuwste werk, Hypnophobia, brengt de multi-instrumentalist (hij doet alles zelf behalve drummen) zijn retrosound terug naar het heden. Als Wes Anderson ooit besluit om een 60’s geïnspireerde film te maken raden wij hem aan om zijn dubbelganger te vragen voor de soundtrack.

Marina and The Diamonds (11.05): In 2013 zou de Welshe popprinses met Griekse roots al eens een bezoekje brengen aan de Botanique maar uiteindelijke werden haar twee uitverkochte concerten geannuleerd. Dit jaar is ze terug, haar alter ego Electra Heart heeft zo grotendeels achter zich gelaten en in de grote Chateau-tent van Les Nuits komt ze haar derde album, Froot, voorstellen. Wat we kunnen verwachten is een meer volwassen sound dan haar vorige cd’s maar laat dat zeker geen pretbederver zijn. Marina staat garant voor een avondje uit de bol gaan.

Great Mountain Fire (12.05): Wat hebben Robbing Millions, BRNS, Recorders en Great Mountain Fire gemeenschappelijk? Ze delen allemaal Brussel als thuisbasis. Volgens de site van de Botanique gaat het een party zijn, een release party weliswaar. Het vijftal komt hun album Sundogs voorstellen, hun nieuwste verwezenlijking verschijnt op 15 mei. Moeilijk in te schatten wat we te horen gaan krijgen maar ik gok op rocksongs met een hoek af, elektronica-invloeden, enkele licht psychedelische toestanden en natuurlijk ook een paar goede oude van hun eerste plaat.

Tobias Jesso Jr. (13.05): “I’ve been in love since I was 14; it’s always focused on someone or something and it’s always unrequited. It’s led to a lot of cheesy lines, but it’s the way I am.” Een goede omschrijving van het gevoel dat ik krijg als ik naar Goon luister. De twee meter lange Tobias weet hoe hij zijn liefdesverdriet moet omzetten in prachtige ballads. Na jaren proberen zijn muziekcarrière van de grond te krijgen waren er net die tegenslagen die ervoor zorgden dat op 29-jarige leeftijd zijn debuutablum in de winkelrekken verscheen. Als je na het beluisteren van How Could You Babe nog steeds niet overtuigd bent kan ik je nog steeds zijn live-versies aanraden. Een beetje gniffelen met zijn pianoface mag!

Sóley (14.05): Uit het land dat ons jaren geleden al de geniale Björk heeft geschonken komt deze Sóley Stefánsdóttir. Vorig jaar was er nog haar EP Krómantík die vrij onopgemerkt bleef, op 12 mei is het tijd voor haar tweede LP, Ask The Deep. Zo groot als haar al eerder genoemde landgenote zal ze niet snel worden.  Maar gelukkig zijn er altijd de liefhebbers van mysterieuze dreampop en moeilijk uitspreekbare songtitels. Ze heeft alvast een geweldige live-reputatie opgebouwd en dat schattige IJslandse accent dat we op haar platen amper horen zorgt tijdens haar show voor een dosis kippenvel.

Låpsley (15.05): Achtien jaar en present op het BBC sound of 2015-lijstje. De tiener Holly Lapsley Fletcher lijkt een veelbelovende toekomst te hebben. Een EP met vier liedjes die ons doen denken aan die andere BBC sound-winnaars van enkele jaren geleden zoals The xx en London Grammar. Weer zo een vrouwenstem gecombineerd met elektronica, een paar beats en andere computerdeuntjes denk je? Toch niet hoor. Persoonlijk ben ik een grotere fan van deze meid dan het trio dat uiteindelijk de BBC sound of 2015 heeft gewonnen. Maar hé, Years and Years doet dat ook niet slecht met hun uitverkochte concert in de AB en die rijen schreeuwende tienermeisjes.

TOPS (16.05): TOPS moet het op de voorlaatste dag van Les Nuits opnemen tegen singer-songerwriter SOAK. De clash der bandnamen met vier hoofdletters brak even los. Maar toch geniet de indiepop van de Canadezen bij deze mijn voorkeur. Landgenoot Grimes omschrijft hen als “een bende mafkezen, maar op de meest liefdevolle wijze”, dat beloofd qua podiumprésence. Hun LP Picture You Staring bezit alles waarover een goed popalbum zou moeten beschikken: funky gitaartjes, poppy melodieën en synthesizers natuurlijk!

Info & tickets: www.botanique.be

Tekst: Sandy Demandt
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Festival

VERGELIJKBARE STOORPOSTS