Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Woonwagenbewoner...? Really?

Op aangeven van het Minderhedenforum en het Gelijkekansencentrum moet de politie op zoek naar een benaming voor ‘zigeuner’ bij het maken van hun verslagen. Het woord zou een negatieve connotatie hebben en stigmatisering in de hand werken. Wouter Van Bellingen, opperhoofd van het Minderhedenforum, stelt de term ‘woonwagenbewoner’ voor.

Ik denk niet dat ik de enige Belg was die een beetje pipi in mijn broek deed van het lachen bij het horen van dit nieuws. Ik krijg spontaan medelijden met Jos de wijkagent, wiens gedachteproces voortaan een stuk gecompliceerder wordt wanneer hij een misdaad rapporteert van een zigeuner: Hoe noemen ze zigeuners tegenwoordig? Oh ja, juist! Woonwagenbewoners. Check!

Dat laatste is meteen het enige wat je met een dergelijke maatregel bereikt. Wat is er überhaupt mis met het woord ‘zigeuner’? Etymologisch betekent zigeuner ‘een lid van een rondtrekkend volk’ en het woord duikt al sinds de zestiende eeuw op in Nederlandstalige literatuur. Sinds wanneer is het racisme om een persoon of volk te benoemen via zijn correcte benaming?

In de volksmond blijft een neger echter een neger, en een zigeuner zal altijd een zigeuner blijven. Als dat woord negatieve connotaties oproept, is dat wellicht omdat er een kern van waarheid in zit. Een disproportioneel groot deel van de Roma-zigeuners houden zich nu eenmaal bezig met criminele activiteiten. Is het racisme om dat te beweren? Nee, dat zijn feiten (en heeft ook niks met etniciteit te maken, dan wel met de socio-economische toestand waar die mensen in leven). Zoals Bart De Wever enkele weken aan de lijve ondervond met het hele Berberverhaal, mag dat echter niet hardop gezegd worden.

Het valt me op dat dit soort van dwaze politieke correctheid steeds vaker voorkomt. Achter elke hoek loert een veralgemenende, stereotyperende, racistische of simpelweg kwetsende stelling. Het lijkt een fenomeen van de laatste jaren. Het Zwarte Piet-incident was nog maar net uit onze geheugens gebannen, of we krijgen dit weer voor de kiezen. Een warme oproep aan meneer Van Bellingen en consorten om zich met nuttige zaken bezig te houden.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS