Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Fast & Furious 7

Het is alweer 14 jaar geleden sinds de release van The Fast and the Furious. Het concept was simpel: opgevoerde johnny-auto’s, schaars geklede jonge dames en een bergje indrukwekkende actiescènes die resulteerden in een goedkoop plot. De formule sloeg aan en momenteel loopt nummertje zeven in de zalen.

Het is wederom een grote verheerlijking van het testosteron geworden. Hoewel het doelpubliek van de reeks door de jaren heen geëvolueerd is van petrolhead pur sang naar actiefilmliefhebber, blijft de auto centraal staan in de films. Gierende banden, opgeblazen motoren, close-ups van schakelende versnellingspoken… Ze zijn weer allemaal van de partij.

Dit keer nemen Dominic Toretto en co het op tegen Deckard Shaw, een op wraak beluste woesteling wiens broer in de vorige film een pandoering kreeg. De rol van Shaw wordt gespeeld door Jason Statham, en laat ons eerlijk zijn: wie beter dan hij om een dergelijke rol te spelen? Statham is zowat in zijn eentje verantwoordelijk voor het overleven van het stompzinnige actiegenre, dat na zijn glorieperiode in de jaren ’80 en ’90 in steil verval is.

Wanneer ik het woord ‘stompzinnig’ gebruik, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat ik het een slechte film vind. Uiteraard is het een oppervlakkige en bij momenten zelfs lachwekkende Hollywoodfilm, maar wat is daar mis mee? Het entertainmentgehalte ligt ontzettend hoog, al kan een professor in de fysica best wegblijven aangezien zowat al zijn wetten compleet genegeerd worden. De film haalde in zijn openingsweekend 131 miljoen euro op en is daarmee de op acht na best scorende film ooit. Dus: beat it, meerwaardezoeker!

Een deel van dat succes is helaas te wijten aan het overlijden van Paul Walker, een van de hoofdrolspelers. Walker verongelukte ironisch genoeg tijdens een auto-ongeval halverwege de opnames. Voor sommige scènes moesten zijn broers als stand-in worden gebruikt, waar daarna CGI-gewijs het hoofd van Paul Walker werd opgeplakt. Het geeft de film vreemd genoeg een emotioneel, diep randje wat je niet verwacht wanneer je een Fast & Furious-film gaat kijken.

Fast & Furious 7 is alles wat het moet zijn: ontspannend, entertainend, rauw en spectaculair. Sommige scènes zijn zo over the top dat het haast komisch wordt, maar dat is een deel van de charme. Als u het type bent dat veel waarde hecht aan realisme, dan is dit geen film voor u. De rest van de wereld zal zich uitstekend vermaken.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS