Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Fifty Shades of Grey: romantisch drama of pure horror?

Hoe romantiseert de film seksueel geweld en emotionele mishandeling van vrouwen?

Terwijl Dakota Johnson met haar mama op vakantie is in Mexico en Jamie Dornan waarschijnlijk ook eventjes niet meer probeert te denken aan Fifty Shades of Grey, vertel ik waarom jullie misschien toch geen geld moeten uitgeven aan Fifty Shades of Grey. En liefst ook niet aan American Sniper, tenzij je geen problemen hebt met racisme, maar dat is dan weer iets totaal anders.

Heb ik ooit de boeken gelezen? Nee. Heb ik de film gezien? Wel nee, als ik Jamie Dornan een psychopaat wil zien spelen bekijk ik wel een aflevering van The Fall. Hoe kan wat ik schrijf dan enige geloofwaardigheid hebben? Laten we zeggen dat iedereen met een internetverbinding, de juiste zoektermen en een beetje gezond verstand tot ongeveer dezelfde conclusies als ik kan komen.

Na enig gegoogle kom ik snel terecht bij enkele krantenartikels waarin verkrachting en andere gevallen van mishandeling – in sommige gevallen zelfs met de dood tot gevolg – door de daders simpelweg geëxcuseerd worden door te zeggen dat ze scènes van Fifty Shades of Grey aan het naspelen waren. Leuk toch, zo een beetje spanning in de slaapkamer brengen. Ook kunnen we op buzzfeed.com een leuke quiz spelen. Bij ‘Are These Quotes By Christian Grey Or A Serial Killer?’ is het soms toch even gokken of de charismatische Mr. Grey dingen zegt zoals “If you struggle, I’ll tie your feet too”, “I may have to torture it out of you”, of het simpele maar efficiënte “I want to hurt you”. Maar de echte Fifty Shades-fans zullen het wel kunnen bevestigen, het zijn de woorden van Grey. Zo romantisch!

Verder heb ik nog enkele wetenschappelijke artikels gevonden. In een daarvan wordt zelfs aangetoond dat het lezen van Fifty Shades kan lijden tot gezondheidsrisico's, vooral psychologische, bij adolescenten en jongvolwassen vrouwen. Maar daarover beginnen zou me te ver brengen van het originele doel van dit stuk.

‘Double Crap! Abuse and Harmed Identity in Fifty Shades of Grey’ is daarentegen het uitgelezen artikel om mijn punt te bewijzen, namelijk dat Fifty Shades of Grey seksueel geweld en emotionele mishandeling van vrouwen romantiseert. Professoren Amy Bonomi, Lauren Altenburger en Nicole Walton analyseerden misbruik, met onderscheid tussen emotioneel en seksueel misbruik, en hoe het precies voorkomt in het eerste boek. Ze maken gebruik van zes verschillende voorbeelden die overeenkomen met de kenmerken van misbruik, of specifieker partnergeweld. Ik deel er hier enkele om jullie ervan bewust te maken wat er schuilt achter al die romantiek en sensatie van Fifty Shades.

Een voorbeeldje. Een week nadat Christian Anastasia heeft leren kennen door een interview dat ze afnam voor haar universiteitskrant, duikt Christian uit het niets op tijdens Anastasia’s werk in Seatle, kilometers van waar Christian woont. Christian heeft enkele ongewone items nodig, zoals kabelbinders, afplaktape en touw, voor zijn ‘do-it-yourself home improvement project’. Anastasia voelt zich duidelijk beschaamd en zelfs vernederd tijdens deze conversatie. Ze heeft zelfs het gevoel dat hij met haar aan het lachen is. Wanneer een derde partij plots opduikt, een mannelijke collega van Anastasia, verandert Cristians mood meteen van vriendelijk naar koud en afstandelijk. “Christian watches [Anastasia] like a hawk, his eyes hooded, his mouth a hard impassive line. His tone becomes clipped and cool.” Anastasia merkt dat hij zich ineens opmerkelijk anders gedraagt en probeert toch nog om Christian te sussen door hem aan haar collega voor te stellen. Oké, Christian is gewoon jaloers omdat hij Anastasia voor zich alleen wil hebben. Of is het toch een vorm van emotioneel misbruik? Zijn doel is zeker om Anastasia voor zichzelf te hebben. Op een niet zo romantische manier dan wel. Voor hem is het belangrijk dat ze zich afsluit van haar sociale leven. Enkel hij telt voor haar, niemand anders.

Zulke voorbeelden komen we vaak tegen in het verhaal. Zoals wanneer Christian haar na een avondje uit niet alleen mailt, maar ook een vijftal keer belt en ten slotte een voicemail achterlaat waarin hij haar waarschuwt dat “she needs to learn to manage his expectations and he’s not a patient man”. Altijd leuk, een vriendje dat veel om je geeft. Anastasia reageert paniekerig, maar geeft toch toe aan wat hij wil en belt hem terug. “Double crap. Will he ever give me a break? He is suffocating me. With a deep dread uncurling in my stomach, I scroll down to his number and press ‘call’. He’d probably like to beat seven shades of shit out of me. The thought is depressing.” Hierna begint Anastasia allerlei informatie achter te houden, zoals haar whereabouts en andere plannen, gewoon om Christian zijn woede wat in te tomen. Dit is typisch gedrag voor slachtoffers in een gewelddadige relatie.

Voor meer voorbeelden en de rest van de analyse kan je best zelf het artikel lezen. Voor mensen die dit soort misbruik onderbrengen bij een BDSM-relatie geef ik onderstaande tabellen nog mee.

 

Als je op zoek bent naar een guilty pleasure, overweeg dan eens een aflevering van Beauty and The Geek. De Australische versie is mijn persoonlijke favoriet. Als je toch op zoek bent naar spannende ‘literatuur’, raadt Mara Wilson – ze speelde vroeger Matilda in de gelijknamige film en als ze dezelfde interesses heeft als kleine Matilda weet ze wel degelijk iets van goede boeken – aan om Abigail Barnette’s The Boss-reeks te lezen. “It's got much more sexy stuff than Fifty Shades of Grey, and none of the emotional manipulation or terrible prose.” Een aanrader dus!

Tekst: Sandy Demandt
Eindredactie: Liesbeth Beullens

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS