Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Uitkijken naar de festivals: Pukkelpop 2015

Eind maart was het dan eindelijk zover: de eerste 219 (!!!) namen van Pukkelpop 2015. Om toch maar de bomen door het bos te kunnen zien, zijn hier al de 22 groepen die je zeker niet mag missen, mooi gesorteerd in alfabetische volgorde.

1. Allah-Las: Worship the Sun was de naam van hun laatste album. Meteen ook een perfecte omschrijving van wat we kunnen verwachten van Allah-Las. Trippy psychedelica, gemixt met de nodige garagerock voor op een zonnige namiddag. Hopen dat het weer meezit dus!

2. Black Box Revelation: Misschien de grootste verrassing van de hele lading namen. Na vier jaar stilte zijn Jan en Dries terug. Nieuw werk? Oude meezingers zoals I Think I Like You en Set Your Head On Fire? Geen idee wat we precies moeten verwachten van deze Belgische lievelingen. Gaat dat zien! Gaat dat zien!

3. Charli XCX: “Een originele artiestennaam? Ach, ik gebruik wel gewoon mijn naam van op MSN!”, dacht Charli. Met haar tweede plaat lijkt ze eindelijk haar verdiende succes te bereiken en is de muziekwereld weer een popprinses rijker. “I don't wanna go to school, I just wanna break the rules” keihard meekwelen is enkel toegestaan voor studenten met herexamens.

4. Courtney Barnett: Stap 1: luister naar haar debuutalbum Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit. Stap 2: laat je overweldigen door de eerlijke en gevoelige teksten en goede gitaarriffs. Stap 3: Pukkelpop 2015. Hoe laat en waar spreken we later nog wel af.

5. Django Django: Aah ja, die mannen van Default. De zomer van 2012 was nog nooit zo irritant en dansbaar. Hun vorige passage in de Club van Pukkelpop was verrassend goed en ze kregen er zowat iedereen aan het dansen op hun computergeluidjes. De tweede plaat is voor begin mei en voorlopers Reflections en First Light beloven dat het een goeike zal zijn.

6. Father John Misty: De drummer van Fleet Foxes gaat solo. I Love You, Honeybear is een ode aan zijn vrouw Emma, van hun eerste ontmoeting tot hun huwelijk. Voor iedereen die houdt van singer-songerwriters, maar geen zin heeft om tussen ambetante vijftienjarigen te staan tijdens Passenger.

7. Future Islands: Ze maken muziek sinds 2008 en bouwen dus al een tijdje aan hun road to fame. Op een avond spelen ze hun single Seasons (Waiting On You) bij David Letterman en het internet ontploft bijna. Na jaren hard werken en enkele geweldige plaatjes, hebben ze die miljoenen views op YouTube wel verdiend. Misschien toch ook eens passeren om Samuel Herring en zijn maten aan het werk te zien.

8. George Ezra: Nadat hij zijn monsterhit Budapest vorig jaar op Rock Werchter had afgerond, stroomde de helft van de tent ineens leeg. Toch is de 21-jarige George – bovenop een niet kwalijke verschijning en een zomerhit – wel degelijk een goede muzikant. Met zijn gitaartje en diepe stem doet hij menig meisjeshart smelten. Voor de ultieme Bob Dylan experience is het aangeraden om je ogen te sluiten. Want zijn stalende lach doet ons denken aan alles behalve die oude Bob.

9. James Blake: Hartenbreker nummer twee van deze lijst. In 2013 heeft hij op een zwoele avond onze trommelvliezen al eens mogen teisteren met zijn zware bassen, en dit jaar is hij terug. De Marquee was toen al iets te klein, dus neem de nodige voorzorgen als je deze knapperd van dichtbij wilt zien. Oordopjes meenemen is een aanrader!

10. Jamie xx: De MPC drummachine-tovenaar van The xx doet het in zijn eentje. Op het nummer Loud Places houdt Romy Madley Croft hem nog gezelschap, maar op de rest van zijn EP bewijst hij dat hij zijn xx-vriendjes niet nodig heeft om goede muziek te maken. Diepe beats voor een warme zomeravond, gewoonweg zalig.

11. Kate Tempest: Volgens Wikipedia ‘an English poet, spoken word artist and playwright’. Het is eens iets anders dan die irritante Iggy Azalea die denkt dat ze kan rappen. Haar teksten komen recht uit het hart, en ook onderwerpen zoals armoede, klassenverschillen en de consumptiemaatschappij worden aangehaald. Eerlijkheid met een hiphopsausje erover, en een dik Brits accent.

12. Little Dragon: Vorig jaar brachten ze, na acht jaar en vier albums, een best of album uit. Het kwartet uit het land van ABBA brengt elektronica-pop-R&B-dance met een hoofdrol voor het distinctieve stemgeluid van zangeres Yukimi Nagano. Dansen en dromen op een zweverige popsound.

13. The Maccabees: Volgens mijn geheel persoonlijke mening een van de beste groepen in de hele wereld en dus ook op de Pukkelpop-affiche. Na hun prachtplaat Given To The Wild doken ze opnieuw de studio in voor hun vierde meesterwerk. Nu nog op tour in het Verenigd Koninkrijk en in augustus op de weide in Kiewit. Ik zie jullie daar op de eerste rij.

14. Mark Ronson DJ-set: Hopen dat hij Uptown Funk draait, keihard meezingen, je beste dansmoves bovenhalen en dan gewoon naar iets anders gaan kijken.

15. Mini Mansions: Ze duiken even uit het niets op en maken een nummer met Alex Turner van Arctic Monkeys – niet het enige goede nummer op hun laatste album trouwens. Britpop met de juiste twist en herkenbare refreinen. Ik brand alvast enkele kaarsjes, zodat ze hun goede vriend Alex meenemen.

16. Pissed Jeans: Geniale naam voor dit zootje ongeregeld. Niet meteen hoogstaande muziek, maar leuk om even op los te gaan (denk aan FIDLAR, die dit jaar op Rock Werchter staan). Checken voordat ze écht cool worden is de boodschap.

17. Pond: Australiërs met ongekamd haar en teenslippers, die rare dingen doen met gitaren en synthesizers: onze favoriete soort Aussies. Psychedelica op zijn best met kleine, lawaaierige Nick Allbrook aan de basis. Enkele keren luisteren naar Man It Feels Like Space Again, en we zijn er klaar voor.

18. Radkey: Vorig jaar mochten ze het hoofdpodium van Rock Werchter openen, dit jaar komen de drie broers langs in Kiewit. Met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar behoren ze nog net tot de categorie ‘jonkies’. Met nog maar twee EP’s vol ongestuurd lawaai zijn ze klaar om het publiek van hun sokken te blazen.

19. The Sore Losers: Limburgers op een Limburgs festival! Dat gaat vast en zeker knallen. Breng de vlaai maar mee om je energieniveau op te krikken nadat je alles hebt gegeven op de bluesy rock van deze Losers.

20. Tame Impala: Grote broer van Pond, met vergelijkbare sound en ongeveer dezelfde bezetting. Ze komen waarschijnlijk hun nieuwste werk voorstellen, en brengen hopelijk ook hun hits Feels Like We Only Go Backwards en Half Full Glass of Wine. Reken in ieder geval op een reis naar je verre onderbewustzijn.

21. Viet Cong: Ze speelden in februari in een uitverkochte Witloof Bar in de Botanique, en keerden eind mei terug voor een uitverkochte AB Club. Hopelijk krijgen ze op Pukkelpop de kans om in een grotere tent te staan, want anders zal het een beetje duwen worden.

22. The War On Drugs: Beste optreden van Pukkelpop 2014! Beste optreden van Pukkelpop 2015?

Tekst: Sandy Demandt
Eindredactie: Liesbeth Beullens

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Festival

VERGELIJKBARE STOORPOSTS