Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Insurgent: De Hunger Games van de Aldi

Tienermeisjes doorheen het land zijn in opperste staat van extase. Het tweede deel van The Divergent Series loopt momenteel in de zalen. Moeders, vaders, tantes, allen worden ze ingeschakeld om hun door acne geteisterde puberdochters naar de dichtstbijzijnde filmzaal te rijden. Ook wij zijn gaan kijken, omdat we toevallig de eerste hadden gezien en nu eenmaal geen sociaal leven hebben.

Insurgent speelt zich af in een alternatieve werkelijkheid waarin jongeren op basis van hun karakter worden ingedeeld in facties. Na al hun kapriolen in Divergent zijn Tris, Four en Peter gevlucht naar de factie Vriendschap om aan een andere, gewelddadige factie te kunnen ontsnappen. Booswicht van dienst is de leidster van die factie, gespeeld door Kate Winslet. Het lolligste van de film was haar rol. Winslet loopt duidelijk nog rond met frustraties na de dood van Jack in Titanic. Daarom besloot ze maar onschuldige tieners te vermoorden.

Voor een film die, net zoals The Hunger Games, over oorlog en dictatuur gaat, is Insurgent opvallend oppervlakkig. Naast het geweld komen er ook psychologische thema’s aan bod. De zestienjarige Tris stelt zichzelf de vragen die elk tienermeisje zichzelf stelt: Wie ben ik? Waarom ben ik anders? Hoe goed ken ik mezelf? Helaas komen de gevoelens en gedachten van Tris, die in het boek zo minutieus worden blootgelegd, maar zwakjes over op het witte doek.

In plaats van de ‘de-laatste-film-heeft-twee-delen-trend’ te volgen, had Insurgent beter ook uit twee delen bestaan. Dat had wellicht meer inkomsten en een meer bevredigend resultaat opgeleverd. De boekenlezers weten dat het verhaal zich sterk ontwikkelt in het tweede boek uit de reeks. Te sterk om het verhaal in één film te vertellen, zo blijkt. Door het met veel haast in een langspeelfilm te proppen, worden tijdlijnen door elkaar gegooid en ontbreekt de film aan psychologische diepgang. Voor de fan met voorkennis is daardoor de nodige herkenbaarheid afwezig. Kijkers die het verhaal voor het eerst ervaren, blijven onbewogen achter.

In tegenstelling tot de cijfers in de box office, zijn de recensies niet eenstemmig positief. Kop van jut is regisseur Robert Schwentke, een onervaren Duitser die vooral actiefilms regisseerde. Het zal de gemiddelde fan echter worst wezen wat recensenten ervan vinden. The Divergent Series is een regelrechte hype bij tieners en daar valt niets tegen in te brengen. Het derde deel zal, net zoals bij The Hunger Games, gesplitst worden in twee delen. De eerstvolgende wordt verwacht tegen maart 2016.

Tekst: Wout Donckers en Laura Colémont
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Wout | 4 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS