Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Beste Netanyahu, gelieve op te zouten!

Vorige week won Benjamin Netanyahu's partij Likoed de Israëlische verkiezingen. Netanyahu begint nu aan zijn vierde ambtstermijn. Eerder was hij al van 1996 tot 1999 premier van Israël. In 2009 kwam hij opnieuw aan de macht en heeft die sindsdien niet meer afgegeven.

Netanyahu wisselt echter vaker van mening dan ik van onderbroek. Er is weinig mis met mijn persoonlijke hygiëne, maar des te meer met het beleid van de Israëlische premier. Om deze verkiezingen te kunnen winnen, kantte hij zich fel tegen de onafhankelijkheid van de Palestijnse staat om zijn rechtse kiezertjes niet tegen de borst te stoten. Amper een week later was hij dan weer wél voorstander van een tweestatenoplossing.

Het Witte Huis was niet onder de indruk van Netanyahu's radicale verkiezingscampagne. Obama is namelijk groot voorstander van een onafhankelijke staat Palestina. Netanyahu weet dat hij de VS maar best te vriend kan houden, dus zijn bocht valt op die manier te verklaren. Het is echter niet de eerste keer dat hij dit flikt. In zijn campagne in 2009 beloofde Netanyahu werk te maken van een soevereine Palestijne staat. Zes jaar later zouden we hem eigenlijk voor het Internationaal Strafhof moeten slepen, de belhamel.

Palestina is anno 2015 de grootste gevangenis ter wereld. Letterlijk. Muren, prikkeldraad en zwaarbewapende bewakers incluis. Het zal je maar overkomen. Stel je voor dat er op een dag miljoenen slechtgezinde Joden aan je deur staan die beweren dat dat hun huis is, omdat dat nu eenmaal zo staat in één of ander boek dat tweeduizend jaar geleden geschreven is. Als dat stelletje nozems dan ook nog eens de steun heeft van de wereldleiders, heb je pech. Niets aan te doen!

Het wordt stilaan tijd dat Israël stopt met de Holocaust als excuus te gebruiken om de bullebak uit hangen in het Midden-Oosten. Die arme Palestijnen hadden sowieso geen bal te maken met de Tweede Wereldoorlog, maar ze zijn er wel het grootste slachtoffer van geworden. Uit collectief schuldgevoel kregen de Joden hun felbegeerde Jeruzalem en alles wat daar rond ligt cadeau, maar het slachtoffer is intussen al lang getransformeerd in de dader.

Dat mag je echter niet luidop zeggen. De term 'antisemiet' wordt bij de minste kritiek gebruikt om de discussie aan te wakkeren. Zelfs Obama moet oppassen met zijn uitspraken. De machtigste lobbies ter wereld zijn Joods en aan die invloed valt amper te tornen. Israël was zonder die invloed al lang van de kaart geveegd. Ze hebben intussen met zowat ieder buurland al een robbertje gevochten en dankzij hun superieure, hoogtechnologische leger zijn ze niet te kloppen.

Israël moet dringend zijn steentje bijdragen aan de vrede in de regio. Dat kan alleen via dialoog op een progressieve, gematigde toon. Hardliners als Netanyahu en zowat al zijn voorgangers zijn daarvoor niet de juiste personen. Bij dezen dus een warme oproep aan Benjamin Netanyahu om op te zouten. Een eenrichtingsticket naar Den Haag is wellicht onhaalbaar, maar eigenlijk verdient hij niet beter.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Wout | 3 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS