Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

American Sniper

Het was even wachten tot American Sniper in de Belgische zalen kwam, maar het is eindelijk zover! Hoog tijd om te gaan kijken waar alle commotie nu eigenlijk om draait! Met een langgerekte Allahu Akbar in de beginscène is de toon meteen gezet. Wat volgt is het verhaal van scherpschutter Chris Kyle, een Amerikaanse Navy SEAL, die in Irak 160 mensen overhoop schoot. Hij is daarmee de dodelijkste scherpschutter ooit in de VS.

Deze filmrecensie kan op twee manieren geschreven worden en ik ga dat ook doen, speciaal voor jullie! Voor diegenen die geen behoefte hebben aan het horen van wat voor een ideologisch stinkzootje de film is, gelieve door te scrollen tot de zevende alinea. Je hoeft je er namelijk niet aan te storen als je daar geen zin in hebt.

Nu enkel de wereldverbeteraars nog aan het lezen zijn, is het tijd voor de real talk. American Sniper is wellicht een van de meest patriottistische films ooit gemaakt. Hij werd door Seth Rogen zelfs vergeleken met het fictieve nazipropagandafilmpje Stolz der Nation uit Inglorious Basterds. Hoewel een tikje overdreven, heeft Rogen wel een punt. De film is één groot eerbetoon aan 'Murica en zijn illegale oorlog in Irak.

Regisseur Clint Eastwood portretteert hoofdpersonage Chris Kyle als de ultieme, Amerikaanse patriot. Een man die boven alles zijn land wil verdedigen tegen de bad guys en ook nog eens een uitstekende vader is. Eastwood slaagt daar wonderwel in. Als je eenmaal wat begint rond te googlen, kom je echter bij een heel andere Chris Kyle terecht.

De film is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Kyle, waarin hij beschrijft hoe alle Irakezen maar dumbass savages zijn en dat hij ervan genoot om vrouwen en kinderen neer te knallen. Concluderend kunnen we stellen dat Kyle een complete halvegare was die in het leger een legale manier had gevonden om massamoordenaar te worden. In tegenstelling tot de verhaallijn in de film, had Kyle in het echte leven bitter weinig last van een zwaar geweten. Oorah!

Je kunt natuurlijk ook besluiten om simpelweg een ontspannende filmavond te houden. Zonder een flauw idee te hebben wie Chris Kyle was en wat zijn principes waren, kun je wel degelijk genieten van de film. American Sniper is een mooie mix van actie en drama. Het verhaal speelt zich namelijk wisselend af in Irak tijdens een van Kyle's vier tours en de tussenperiodes waarin hij thuis het gejammer van zijn vrouw moet aanhoren.

De rol van Chris Kyle wordt vertolkt door Bradley Cooper, die daarvoor een Oscarnominatie kreeg. Een tikje geflatteerd wellicht, gezien de oppervlakkige en eendimensionale aard van de rol. Cooper is en blijft echter een fantastische acteur met bakken charisma. Aangezien we een sixpack van hem gewend zijn, was het even schrikken toen hij voor het eerst in beeld kwam. Voor de rol kwam Cooper namelijk een dikke twintig kilo bij en dat is eraan te zien. Het deed vooral denken aan de fysieke paraatheid van Matthias Schoenaerts in Rundskop.

Van een film die potten brak in de box office, valt er echter meer te verwachten. Voor een oorlogsfilm zit er te weinig oorlog in en voor een drama zit er te weinig drama in. Clint Eastwood mag de linkse idealisten op zijn blote knietjes bedanken voor de controverse die ze rond de film hebben gecreëerd, want anders was het een grote flop geworden. Iets zegt me nochtans dat Eastwood doorgaans Republikeins stemt.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Wout | 4 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS