Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

DNA On Tour: Echo Movis

DNA On Tour is een samenwerking van de Herman Brood Academie en PXL-Music. Het project verenigt twee bands en zet ze samen op een tourbus. Echo Movis mocht ook zijn koffers pakken en trekt nu met zijn psychedelische indie langs de Belgische podia. Stoorzender nodigde de band uit voor een gesprek op de sofa!   

Hoe is het verhaal van Echo Movis begonnen?
Sam van Hoogstraten (gitaar/backing vocals): “Het begin ligt tussen Baarn en Soest, twee piepkleine plaatsen in het midden van Nederland waar Adura, Sam, Kike en ikzelf vandaan komen. Hugo is afkomstig uit het noorden van Nederland, maar die hoort er nu ook een beetje bij (lacht). Op die twee plaatsen hebben we elkaar leren kennen, begonnen we in verschillende bands te spelen en Echo Movis is uiteindelijk overgebleven.” 
Sam Verbeek (drum/gitaar/backing vocals): “En Echo Movis is ook wel het vets!”   

De Herman Brood Academie speelt uiteraard een belangrijke rol in het verhaal van jullie band? Hoe heeft deze school jullie gevormd als muzikanten?
Sam Verbeek: “Allereerst was het fijn om begeleiding te krijgen bij het schrijven van popmuziek, zeker omdat wij eerder ingewikkelde muziek creëren en aan de Herman Brood Academie hebben ze ons dan ook getoond hoe we onze muziek hapklaar konden maken. Verder hebben we geleerd wat wel en niet ‘luisterbaar’ is voor iemand die niet op het podium staat en hoe we onszelf als band moeten presenteren. Daarnaast krijg je ook de kans om toffe connecties te leggen. Onlangs traden we op in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam en dat was echt het vetste optreden ooit. Het zijn ervaringen die je meekrijgt, dingen die je nooit zal vergeten en die je vooral ook verder helpen.”

Jullie spelen naar eigen zeggen eclectische indie pop. Verklaar jullie nader!
Sam van Hoogstraten: “Het is altijd lastig om te zeggen welke muziek je precies speelt, zeker in ons geval, want we worden beïnvloed door tal van bands en genres. Wanneer je naar onze inspiratiebronnen kijkt, zal je zien dat die zich ook eclectisch noemen. Daarnaast is er ook het pop-element, al is onze muziek niet zo voor de hand liggend. Je moet er echt naar luisteren en de term "eclectische indie pop" vat het geheel dan ook het best samen.”
Hugo Zuiker (bas): “We komen alle vijf uit een andere muzikale hoek en op die manier is het per definitie eclectisch te noemen. Het is een samenwerking van vijf bandleden die verschillende stijlen combineren.”
Sam Verbeek: “We zijn vijf verschillende personen en dat schijnt op een positieve manier door in onze muziek. In zekere zin is het ook psychedelisch te noemen omdat het voor ons belangrijk is om het gevoel te krijgen dat je opgeslorpt wordt. Je stapt als het ware in een draaikolk van muziek en daar kom je gedurende drie kwartier niet meer uit. En als je eruit komt, dan denk je: wow, waar ben ik geweest? Dat is het gevoel waar ik en de rest van de groep het voor doen." 
Adura Sulaiman (zang): “We willen mensen meenemen op reis!”
Sam Verbeek: “En vooral meeslepen in een ervaring.”
     
Jullie zijn uiteraard nog piepjong. Waar haal je de inspiratie voor de lyrics? Gaat het over die alom bekende liefde of mogen ook andere thema's aan bod komen?
Sam Verbeek: “Nou, onze nieuwe single Mehico gaat een stukje over de liefde.”
Adura: “Mehico gaat vooral over het feit dat ik in mijn hoofd op allerlei plekken kom. De coupletten van het nummer vinden plaats in Mexico, hoewel ik daar zelf nog nooit ben geweest. Dat is het leuke aan teksten schrijven. Je maakt tal van associaties, je kan een verhaal verzinnen, je kan mensen het gevoel geven dat ze ergens zijn, dat ze iets voor zich kunnen zien, zonder dat je die ervaringen zelf als songwriter hebt meegemaakt. Ik hoef er mijn huiskamer dus niet voor uit te komen.”

Toen ik een blik wierp op jullie invloeden, sprong er eentje in het oog: Destiny’s Child. Hoe vinden we deze meidengroep terug in jullie muziek?
Sam Verbeek: “Hooks en lekker gaan! Als je de muziek van Destiny’s Child opzet, dan voel je je fabulous, wat natuurlijk geweldig is. Ze kunnen ook goed hits schrijven en ze zijn sexy. En daar streven wij ook naar (lacht).”

Hoe ontstaat een nieuw nummer bij Echo Movis?
Sam van Hoogstraten: “Dat gebeurt op verschillende manieren. Soms komt een bandlid met een mini-partijtje en dat wordt dan een groot liedje. Of het begint met een oud liedje dat we lang geleden schreven en dat wordt bijgevolg weer een heel ander nummer.” 
Sam Verbeek: “Onze single Mehico is geschreven met het idee dat er een noot in mocht zitten. Het zijn er uiteindelijk twaalf geworden, maar het draait nog steeds rond die ene noot en dat werkt. Wij zijn er alleszins heel blij mee.”

Ik las dat jullie nieuwe nummers in een boerderij hebben opgenomen? Hoe was die ervaring? Heeft deze ruimte een invloed gehad op het opnameproces?
Sam van Hoogstraten: “Nou ja, het was niet letterlijk een koeienstal.”
Adura: “Misschien wel aan het einde van de twee weken.”
Sam van Hoogstraten: “Het heeft vooral bijgedragen tot de energie van de muziek. We hebben alle nummers live ingespeeld in een heel mooie huiskamer en dat kan je zeker terug horen. De live energie is aanwezig, maar er is ook zeker wat productie aan te pas gekomen om het wat meer uit te breiden.”
Sam Verbeek: “We zijn zeker niet vies van een productie. Er werden toetsen toegevoegd, wat koortjes, maar de live sfeer moest bovenal behouden worden. Het gevaar van partijen een voor een in te spelen is dat je voortdurend bezig bent met de technische kant, maar niet meer met genieten.”
Hugo: “Als je deze plaat opzet, moet je vooral het gevoel krijgen dat het live in je huiskamer gespeeld wordt.”

Afgelopen weekend werd de videoclip van jullie single Mehico online geplaatst. Toegegeven, het ziet er echt crazy uit. Wie is de man/vrouw achter de concept?
Sam Verbeek: “Het is eigenlijk een verkleedfeestje waarvoor we al onze vrienden hadden uitgenodigd. We begonnen in ons ondergoed en zij hebben ons dan verder aangekleed. Op die manier hebben we de hele dag beelden ingeblikt. Adura is trouwens de vrouw achter het visuele concept.”  
Adura: “Ik heb het script in 24 uur geschreven. Aanvankelijk hadden we een compleet ander idee in gedachten, maar dat was niet mogelijk. We moesten iets bedenken dat op dezelfde plek kon plaatsvinden en dat bovendien ook zeer kleurrijk was. Zo ontstond het idee voor het eerste deel van de videoclip waarin we snel aangekleed worden. We staan in een formatie, maar tegelijkertijd is er ook iets te zien. We hadden het idee dat wij overdag stilstonden en dat alles rond ons bewoog en ‘s avonds ging dan alles kapot. Door de edit van Niels Bourgonje is het geheel ook zeer psychedelisch geworden. Hij heeft een hele grote bijdrage geleverd, zeker wat betreft de kleuren. Die kleuren maken het trouwens leuk om op een plek te zijn. Het is toch fijner om onder de regenboog te spelen in plaats van in een grijze wereld, niet?”    

Nu jullie single gereleaset is, mogen we dan snel verwachten nieuwe nummers verwachten? Een ep? Of zelfs een full cd?
Adura: “Ons album ligt klaar om gereleaset te worden, maar we willen mensen eerst laten wennen aan de gekkigheid van Mehico. We willen wat bekendheid vergaren om dan vervolgens met de negen nummers naar buiten te komen. Iedereen moet betrokken worden in de live show. Zodra iedereen er net zo veel zin in heeft als wij, geven we een groot feest, gevolgd door de release van de plaat.”  
Sam van Hoogstraten: “Het is eigenlijk al een feest, maar we wachten tot iedereen echt dronken is en dan is het pas echt feest (lacht).”
Sam Verbeek: “Daar werken we naar toe. Tot die tijd kan iedereen ons live komen checken want we zijn van plan om super veel op te treden.”

Is dat wat we mogen verwachten dan? Een goedgevuld voorjaar en een drukke festivalzomer?
Sam Verbeek: “Zeker weten! Overal waar er een podium te vinden is, daar willen wij staan. We gaan niet afwachten. We willen mensen laten zien wie we zijn zodat we ook die mensen kunnen meenemen op onze reis.”

Jullie werden last minute toegevoegd aan de line-up van DNA On Tour door het wegvallen van Rondé. Hoe is dat precies gegaan?
Adura: “Vier dagen geleden werden we gebeld. Ik stond op de rotonde voor onze school en Sam stond aan de andere kant op mij te wachten. Opeens zag hij mij rondjes springen. Ik moest echter wel serieus blijven, want ik had een manager aan de lijn. Hij vroeg simpelweg of we alles waar we mee bezig waren, wilden droppen om te gaan toeren in een heel tof land. Uiteraard zei iedereen heel snel “ja”.”

Tot slot: De tour start vandaag in Hasselt, in Café Café. Wat verwachten jullie van het Belgische publiek?
Sam Verbeek: “Ik ben sowieso fan van de Belgen. De vriendin van mijn vader is een Vlaamse en dat is echt een verschrikkelijk lieve vrouw. Ik verwacht dat de mensen net zo lief zullen zijn als zij.”

Is er een stad waar jullie in het bijzonder naar uit kijken?
Sam van Hoogstraten: “Gent! Iedereen zegt dat Gent geweldig is en dat wij het ook heel leuk gaan vinden. We gaan er ook spelen en normaal gezien ook op andere plekken. Misschien doen we wel een straatoptreden.” 
Sam Verbeek: “Alles wat leuk is, willen wij doen!”

Dan danken we jullie voor dit interview en wensen we jullie veel succes met DNA On Tour!
Allen: “Heel erg graag gedaan!”

Tekst: Jessie Cloostermans
Eindredactie: Annelies Orye

 

geschreven door Jessie | 4 jaren geleden | #Muziek

VERGELIJKBARE STOORPOSTS