Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Hoe zou het nog zijn met… George W. Bush?

Het is vandaag 16 februari 2015, al lees je dit wellicht met een aantal dagen vertraging. In de Verenigde Staten vieren ze President’s Day, een feestdag ter ere van de Amerikaanse president. Een beetje vergelijkbaar met Koninginnedag in Nederland, maar dan minder oranje. Ik zag toevallig bovenstaande foto passeren en dacht: hoe zou het nog zijn met George W. Bush?

12 december 2000. Al Gore droogt zijn traantjes, knoopt zijn das opnieuw en maakt zich klaar om de meest emotionele toespraak van zijn leven te houden. In die toespraak feliciteert Gore zijn tegenkandidaat George W. Bush met het winnen van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen van 2000 gingen de geschiedenis in als een van de meest controversiële en spannendste ooit. Hoewel Gore meer stemmen gekregen had dan Bush, won die laatste toch, dit dankzij het dubieuze Amerikaanse kiesstelsel, waar we nu niet dieper op in zullen gaan wegens te saai.

Terwijl Al Gore dan maar op wereldtournee ging met zijn klimaatfilmpje An Inconvenient Truth, was Bush acht jaar lang de grote baas van het machtigste land ter wereld. Deze kans liet hij niet aan zich voorbij schieten en hij ging vrijwel meteen oorlogje spelen in Afghanistan en Irak. Meer dan een decennium later kunnen we echter voorzichtig stellen dat dit niet bepaald een succes is geweest. In beide landen woedt een bloedige burgeroorlog om de vrijgekomen macht op te eisen.  

Naar aanleiding van de Amerikaanse inval in Irak vaardigde België trouwens droogweg een arrestatiebevel uit tegen Bush en zijn maatjes. In 1993 werd namelijk de Genocidewet goedgekeurd, die universele jurisdictie invoerde voor oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de mensheid. Ik zie je al sarcastisch glimlachen achter je laptop, maar Bush had ergens toch wel een beetje schrik. Onder zware druk van de Amerikanen, onder meer door de ‘Brussels Liberation Act’ (Het Amerikaanse wetsvoorstel dat de president de bevoegdheid geeft om Amerikaanse onderdanen die in het buitenland worden vervolgd op grond van universele jurisdictiewetten, desnoods met militaire middelen te ontzetten.), werd de Genocidewet uiteindelijk in die mate aangepast dat ze eigenlijk even goed had afgeschaft kunnen worden.

In 2008 was het afgelopen en moest Republikein Bush plaats maken voor Democraat Barack Obama. Sindsdien is het relatief stil rond zijn persoontje. Blijkbaar geniet hij van zijn pensioen. Naast het schrijven van zijn memoires houdt hij zich voornamelijk bezig met het geven van lezingen. Een tikje teleurstellend, moet ik toegeven. De Bush-legislatuur was een van de boeiendste om te volgen vanop een veilige afstand. Zo interessant als hij was gedurende zijn presidentschap, zo saai is hij tijdens zijn pensioen.

Geen paniek echter, beste lezer! De volgende George Bush is in aantocht. Na George Herbert Walker Bush (die van de tweede Golfoorlog) en George Walker Bush (die van de derde Golfoorlog en waar het al de hele tijd over gaat), is onlangs opnieuw een George Bush verkozen in de Verenigde Staten. George Prescott Bush, neefje van George W. Bush, krijgt de komende jaren de functie van land commissioner in Texas en verwerft daarbij de controle over de vele miljarden dollars die de Texaanse industrie voortbrengt.

Als dat nog niet genoeg is, gaat de broer van George W. Bush, Jeb Bush, in 2016 naar alle waarschijnlijkheid op zijn beurt een gooi doen naar het presidentschap. In het Midden-Oosten worden alvast een aantal bilspleten nauwer dicht geknepen, want de familie Bush is wederom in aantocht! 


Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Jessie Cloostermans 

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS