Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Blok Food goes Dagen Zonder Vlees

Hallo allemaal,
Ik ben Ann-Eline, 22 jaar en masterstudente Antropologie. Ik hou van koken, bakken, koffie, thee, gezelligheid en plezier. Wat is er nog beter dan een combinatie van dit alles? Met een camera in de hand wil ik jullie graag tonen hoe ik als student mijn eet- en drinkmomentjes beleef. Zowel eenvoudige low-budget zelfgemaakte als zelfgekochte gerechten zullen in deze blog aan bod komen. Onder het motto Blok Food doet goed! wil ik jullie laten zien dat eten tijdens het studeren erg gevarieerd, goedkoop en eenvoudig kan zijn. Want goed eten zorgt zowel voor een gezonde geest als voor een gezond lichaam. En laat dat net iets zijn wat iedere student nodig heeft om de bloktijden te kunnen doorstaan… #blokfood

 

 Maandag



 

Het weekend zit erop en we starten weer met een nieuwe lesweek. Ik ben verzot op havermout en experimenteer er graag mee. Vandaag maakte ik eens havermoutpannenkoekjes met banaan, peer en chocolade. Simpel als wat en oh-zo-lekker!

Wat nodig? (voor ± 6 kleine pannenkoekjes)

  • 45 gram havermout
  • 1 banaan
  • Halve peer (of hele, dat gaat ook)
  • 1 ei
  • Eetlepel melk (of water)
  • Snuif kaneel (optioneel)
  • Halve koffielepel bicarbonaat (of bakpoeder)
  • Chocoladestukjes
  • Enkele walnoten

Hoe maken?

  • Mix de banaan met een staafmixer fijn (of plet goed met een vork).
  • Meng met een handmixer de havermout, melk, kaneel, bicarbonaat en het ei er doorheen.
  • Schil en snij de peer in zeer fijne stukjes en roer deze samen met de chocoladestukjes en walnoten doorheen het beslag.
  • Verwarm een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie (of boter of andere olie, maar zonnebloem- en arachideolie geven een lekkere zoete smaak). Bak de pannenkoekjes langzaam op een middelmatig vuur (zeker niet te hoog want dan branden ze snel aan!).
  • Ik eet ze het liefst als ze recht uit de pan komen, lekker warm en knapperig. Maar koud zijn ze ook om van te smullen!

TIP: Het basisbeslag bestaat uit de havermout, banaan, ei en melk. Dus je kunt hier zelf ook op variëren met andere noten, gedroogd fruit ... Alles kan.

TIP: Je kunt er nog een beetje agavesiroop of honing over gieten. Maakt het nog zoeter natuurlijk.

 

 Dinsdag



 

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, heb ik horen zeggen… daarom probeer ik van mijn ontbijt vaak iets speciaals te maken. Toch heb ik niet altijd evenveel tijd. Daarom maakte ik eens een grote glazen pot met zelf samengestelde muesli. Zo bepaal ik zelf wat er in zit en vind ik ze overheerlijk. Een uitkijkpuntje voor iedere ochtend dus.

Mijn samenstelling is: speltvlokken, gepofte quinoa, pompoen- en zonnebloempitten, hazel- en walnoten, gedroogde bananen en rozijnen. Je kunt er mee spelen en variëren zoals jij dat graag hebt! Geweldig, toch?

 

 Woensdag




 

Vandaag gaan de ‘Dagen Zonder Vlees’ in. Ik ga proberen om veertig dagen lang amper tot geen vlees of vis te eten. Daarom beginnen we alvast met een veggie lunch! Naanbrood met avocado, wortel (heel even koken zodat ze iets zachter zijn), beetje ajuin, koriander, peper, zout en olijfolie. Mmmm, verrukkelijk veggie!

 

 Donderdag



 

Om de veggietrend verder te zetten maak ik vandaag kruidige wortelburgers. Zo eenvoudig en snel gemaakt. Dat moet je echt proberen!

Wat nodig? (voor ± 6 burgers)

  • 6 ronde beschuiten
  • 250 gram wortelen (afwegen wanneer je ze al geschild hebt)
  • 1 lente-ui
  • 5 gedroogde abrikozen
  • 1 eitje
  • 2 el olijfolie
  • Peper, zout
  • Naar eigen smaak dille, munt en peterselie (ik heb het bijvoorbeeld graag met veel munt in)

Hoe maken?

  • Kook de wortelen tot ze redelijk gaar zijn (mogen plat zijn, ze moeten erna geplet worden).
  • Verkruimel ondertussen de beschuiten tot het bijna poeder is (bv. in de blender gaat dit erg vlot).
  • Voeg het eitje en de olie bij de beschuitkruimel in een kom en meng dit.
  • Snij de abrikoosjes in zeer kleine stukjes en voeg dit bij in de kom.
  • Wanneer de wortelen klaar zijn, giet ze af en plet ze met een vork in een bord tot puree. Zet even aan de kant.
  • Versnipper de lente-ui, peterselie, munt en dille bij in de pot met beschuitenmengsel. Meng alles voor een eerste keer goed door elkaar (met de hand kneden werkt het beste).
  • Voeg er op het einde de wortelpuree aan toe en meng alles goed.
  • Kruid naar smaak af met peper en zout.
  • Rol van het deeg kleine balletjes en duw ze plat tot burgers.
  • Verwarm een pan en bak de burgers langs beide kanten aan tot ze krokant/lichtbruin worden.
  • Je kunt ze zo eten of tussen een broodje met groenten zoals ik gedaan had. Je kunt er alles mee doen wat je graag wilt! Smakelijk!

TIP: De kruiden kun je in de winkel ook in kleine potjes in de diepvries kopen. Handig om altijd in huis te hebben.


 Vrijdag



 

My (banana) milkshake brings all the boys to the yard!

Wat nodig? (voor 2 personen)

  • 1 banaan
  • Glas melk
  • Enkele scheppen ijs

Hoe maken?

  • Zwier alles in de blender, laat een goede minuut mixen en genieten maar!

Meer Blok Food kan je hier vinden!

Tekst en foto's: Ann-Eline Van Rompuy
Eindredactie: Liesbeth Beullens

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #BlokFood

VERGELIJKBARE STOORPOSTS