Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Nazi-jagen in de 21ste eeuw

Hoewel je zou denken dat zeventig jaar na de Nürnberg-processen zo wat alle nazi’s gevonden zijn, komt er zo nu en dan nog wel eens eentje bovendrijven. De inmiddels 93-jarige Oskar Gröning was boekhouder in Auschwitz en op die manier onrechtstreeks verantwoordelijk voor het vermoorden van circa 300 000 Joden. Ik kan wel een aantal oorlogsmisdadigers bedenken die jaloers zouden zijn op dergelijke cijfers.

In april staat Gröning terecht voor een Duitse rechtbank met 55 overlevenden van Auschwitz als getuigen. Gezien zijn leeftijd is het echter onduidelijk of hij ook effectief in de gevangenis zal belanden. Wellicht wordt het dan ook een louter symbolisch proces. De doodstraf is uiteraard uit den boze, tenzij Oskar zijn vitaminepilletjes vergeet in te nemen.

Blijkbaar is hij best een toffe peer. Na de Duitse capitulatie belandde hij een jaartje in de Britse cel, waarna ze hem prompt vrijlieten. Daarna trok hij al zingend door Groot-Brittannië met een folkgroepje. Zoals je zou denken, stond de populariteit van Germaanse volksgezangen in Groot-Brittannië destijds op een laag pitje, maar hij verdiende toch goed zijn brood. Na enkele jaren keerde hij terug naar Duitsland, waar hij aanvankelijk een relatief onopvallend leven leidde. Met de jaren kreeg hij echter de behoefte om zijn verhaal te doen, waardoor hij het nu nog eens mag overdoen tegenover de rechtbank.

Persoonlijk ben ik altijd gefascineerd geweest door nazi’s die het op een lopen hebben gezet na de oorlog. Via het Odessa-programma ontsnapten verscheidene nazi-kopstukken richting Zuid-Amerika. Vooral in Argentinië ontstonden heuse nazi-kolonies. Het is regelrecht hallucinant om te zien hoe lang sommige nazi’s erin slaagden om incognito te leven. De bekendste onder hen was wellicht Adolf Eichmann, de architect van de Holocaust. Eichmann werd in 1960 door de Mossad nogal spectaculair ontvoerd en in Israël ter dood veroordeeld. Dankzij dit proces kwam het grote publiek eindelijk de ware toedracht van de Endlösung der Judenfrage te weten.

Een pak interessanter zijn de verhalen van de twee ‘dokters des doods’, Josef Mengele en Aribert Heim. Beiden waren befaamde nazi-dokters die verschrikkelijke experimenten uitvoerden in de concentratiekampen Auschwitz en Mauthausen. Mengele stierf in 1979 in een of andere Braziliaanse rivier, terwijl Heim pas in 1992 overleed aan darmkanker in Caïro. Deze twee kapoentjes hebben ongekende gruweldaden op hun geweten. Bij wijze van spreken uiteraard, aangezien het kenmerkend is voor het persoonlijkheidstype in kwestie dat er geen sprake is van een geweten.

Vergeleken bij bovenstaande heerschappen is Oskar Gröning een onschuldige koorknaap, een piepklein radartje in de gigantische nazimachine. Hij krijgt echter de eer om de spilfiguur te zijn van het laatste grote naziproces.

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS