Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

The Imitation Game

Hoe kan je de maand februari beter inzetten dan met een gezellige filmavond in de Kinepolis te Hasselt? Op 1 februari trokken mijn vriend en ik naar de bioscoop om The Imitation Game van de Noorse regisseur Morten Tyldum te zien. Tijdens zijn carrière verzamelde hij reeds een mooie collectie awards en zijn nieuwste film kreeg ook maar liefst acht Oscarnominaties. Of hij deze daadwerkelijk in ontvangst mag nemen is natuurlijk nog even afwachten. Met deze informatie lagen de verwachtingen vanzelfsprekend erg hoog. We moesten hem dus echt gezien hebben!

De film geeft het waargebeurde verhaal van Alan Turing weer, de buitengewoon getalenteerde wetenschapper die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzette om de Enigma-code van het Duitse leger te kraken. Eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een team van topwetenschappers en wiskundigen braken reeds lange tijd hun hoofd over deze codes en raakten er tot grote frustratie niet uit. Alan Turing zou uiteindelijk een ingenieuze en revolutionaire automatische decodeermachine ontwikkelen die bijna vijfhonderd keer sneller codes kon natrekken dan mensen dit zelf met de hand zouden kunnen doen. Ondanks de tegenwind op alle fronten bleef hij doorzetten. Al was Turing op een bepaald ogenblik de enige persoon die nog in de machine geloofde.

Qua casting doe ik mijn hoedje af. Plaats een groep topacteurs samen en een topfilm is geboren. Benedict Cumberbatch als hoofdrolspeler (onder andere gekend van zijn rol als Sherlock Holmes) in samenspel met Keira Knightley, Mark Strong, Charles Dance en nog vele andere getalenteerde spelers brengen in deze film een knap staaltje acteerwerk ten tonele.

De film wordt op een levendige manier op beeld gebracht. Aan de hand van flashbacks en flashforwards krijgt het volledige plaatje stap voor stap vorm en vallen alle puzzelstukken langzaamaan samen. Zeer knap en toegankelijk uitgewerkt. De film bevat ook verschillende lagen. Het is een film die zelfs de moeite loont een tweede of derde maal te bekijken om andere aspecten beter te begrijpen (of gewoon omdat hij zo mooi is).

De muziek vormde daarenboven ook een zeer opvallend element, want ze was werkelijk subliem en raakte tot in het diepste van de ziel. Kippenvel gegarandeerd! Alle complimenten aan de componist Alexandre Desplat, die in het verleden ook voor andere grote films componeerde, zoals bijvoorbeeld Harry Potter and the Deathly Hallows II en The Grand Budapest Hotel.

Ik kan met volle overtuiging de Oscarnominaties en de hoge scores beamen. Meer zelfs, ik raad deze film iedereen aan. Hij raakt het hart, zet aan tot reflectie en je verlaat sprakeloos maar gelukzalig de zaal. Dus, waarom zit je nog te lezen? Je had al lang in de bioscoopzaal moeten zitten!

Tekst: Ann-Eline Van Rompuy
Foto: © kos
Eindredactie: Jessie Cloostermans

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Film

VERGELIJKBARE STOORPOSTS