Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Lesvrije week is… vrijheid, genieten en meer tijd om uitgebreid te koken!

Hallo allemaal,
Ik ben Ann-Eline, 22 jaar en masterstudente Antropologie. Ik hou van koken, bakken, koffie, thee, gezelligheid en plezier. Wat is er nog beter dan een combinatie van dit alles? Met een camera in de hand wil ik jullie graag tonen hoe ik als student mijn eet- en drinkmomentjes beleef. Zowel eenvoudige low-budget zelfgemaakte als zelfgekochte gerechten zullen in deze blog aan bod komen. Onder het motto Blok Food doet goed! wil ik jullie laten zien dat eten tijdens het studeren erg gevarieerd, goedkoop en eenvoudig kan zijn. Want goed eten zorgt zowel voor een gezonde geest als voor een gezond lichaam. En laat dat net iets zijn wat iedere student nodig heeft om de bloktijden te kunnen doorstaan… #blokfood

Lesvrije week wil zeggen: meer tijd. Daarom voorziet Blok Food deze week vijf iets meer uitgebreide recepten om een gezonde en gevarieerde week tegemoet te gaan. Uitgebreid wil niet zeggen moeilijk, in tegendeel! Ze lonen de moeite om te maken, dat verzeker ik je.

 

 Maandag



 

Vandaag is het Lichtmis. Dat wil zeggen: pannenkoekenfestijn! En Lady Gaga zou vandaag zingen: “Pa-pa-pa-pannenkoek, pa-pa-pannenkoek!” Dus ik zou zeggen… gaan met die pan!

Wat nodig?

  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 1/2 liter melk
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • Boter

Hoe maken?

  • Zeef de bloem in een kom en meng met de suiker en vanillesuiker.
  • Maak in het midden van de bloem een kuiltje en doe hierin de eieren en de melk. Klop de eieren en de melk door elkaar en meng langzaam met de bloem tot een homogene massa.
  • Bak hierna het beslag in een hete ingevette koekenpan tot dunne pannenkoekjes.

PS: Je kan de overschot in de ijskast bewaren en later koud of warm verder opeten. Gespreid genot. YES!

 

 Dinsdag



 

Rozijntjespudding zoals mijn moeke ze vroeger altijd maakte, de beste dus!

Wat nodig?

  • 1l melk (met volle melk is het het lekkerste)
  • 1 zakje puddingpoeder
  • 5 eetlepels suiker
  • Een volle hand rozijntjes

Hoe maken? (10 min.)

  • Warm 3 dl van de melk op en laat de rozijnen hier in zwellen voor een half uurtje (ondertussen kun je verder studeren).
  • Breng 5 dl melk met de suiker in een pot op het vuur aan de kook, roer erg goed zodat het niet aanbrandt!
  • De 2 overige dl melk hou je in een apart kopje en daar los je het zakje puddingpoeder in op.
  • Wanneer de melk kookt, doe je het mengsel en de rozijnen erbij.
  • Blijf goed roeren en laat nog een minuutje doorkoken.
  • Verdeel de pudding in kommetjes en laat afkoelen. Klaar!

PS: Je kan de rozijntjes er ook uit laten en koekjes in de kommetjes leggen waarover je vervolgens de pudding giet. Dan zwellen die lekker op. Mmmm!

 

 Woensdag



 

Quiche met broccoli, prei, zalm en dille. Snel, makkelijk en lukt altijd!

Wat nodig?

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 broccoli
  • 1 prei
  • 250g gerookte zalm
  • 5 eitjes
  • 3 dl room
  • peper & zout

Hoe maken? (15 min. + 40 min. in de oven)

  • Zet water in een pot op het vuur (om de broccoli straks te koken) en laat opwarmen tot het kookt.
  • Doe het bladerdeeg in een taartvorm en prik er met een vork enkele gaatjes in.
  • Maak de broccoli proper en snij deze in kleine roosjes. Kook de broccolistukjes vervolgens tot ze beetgaar zijn (ze mogen nog wat krokant zijn).
  • Snij de prei in fijne ringen.
  • Roerbak de broccoli en de prei in een pan op het vuur en kruid wat met peper en zout.
  • Doe de groenten in de taartvorm en verdeel er de zalm in kleine stukjes over.
  • Maak het ei-mengsel: Klop de room en de eieren goed door elkaar en kruid flink met peper, zout en dille. Giet het vervolgens langzaam over de groenten.
  • Laat de quiche 40 minuten in de oven bakken op 180°.

Smakelijk! 

TIP: je kan in plaats van zalm ook bijvoorbeeld kerstomaatjes gebruiken, of geitenkaas of blauwe kaas. Je kan ook combinaties maken. Alles kan. Let er gewoon op dat het niet 'te nat' wordt, anders wordt het niet mooi gaar en valt de quiche uit elkaar. 

TIP: je kan het zowel warm als koud eten. Ideaal om in de ijskast te zetten en later van te eten (zo spaar je tijd uit!).

 

 Donderdag



 

Eenvoudige wokschotel: quinoa met groentenwok en krokant gebakken rundsreepjes.

Wat nodig? (4 personen)

  • 200g quinoa
  • 2 wortels
  • 2 paprika's (geel of rood)
  • Halve courgette
  • Halve komkommer
  • Sojascheutjes
  • Peulen (platte bonen)
  • Koriander
  • Lente-ui
  • Sesamzaadjes (hoeveelheid naar keuze)
  • Rundslapje / biefstuk
  • Peper en zout

Hoe maken?

  • Snij de wortels, paprika's, courgette en komkommer in fijne reepjes.
  • Kook de peulen zachtjes (niet te plat want ze moeten nog gewokt worden. Koken tot ze niet meer 'rauw' zijn).
  • Wok alle groenten in een wokpan (beginnend met de wortel, dan courgette, dan paprika, dan peulen en courgette en op het einde de sojascheutjes).
  • Kruid met peper, zout, een deel van de koriander en de sesamzaadjes. Roer alles goed onder.
  • Kook de quinoa en giet deze af.
  • Kruid het vlees met peper en zout en bak deze in een hete pan (hoe gaar je het vlees bakt, is naar eigen keuze).
  • Neem vervolgens een grote schotel en verdeel de quinoa over de bodem. Verdeel er de wokgroenten over. Snij het vlees in dunne reepjes en verdeel deze over de groenten. Strooi er nog wat koriander, lente-ui en sesamzaadjes over en it's ready to serve!

 Vrijdag



 

Tijdens de lesvrije week mogen we ook wel feestjes geven. En wat hoort er op een feestje? Chips! En wat hoort bij chips? Een dip! Laat ik daar nu een origineel receptidee voor hebben.  Pompoendip met feta en walnoten. Mmm, het water komt me al in de mond.

Wat nodig?

  • 200g pompoenpuree
  • 100g fijngehakte feta
  • 50g fijngehakte walnoten
  • Handvol basilicum
  • Handvol peterselie
  • Peper, zout, scheutje olie
  • Eetlepel honing (optioneel)
  • Sap van halve citroen

Hoe maken?

  • Schil en snij de pompoen in kleine stukjes. Kook deze tot ze gaar zijn (hoe fijner de stukjes hoe sneller ze gaar zijn). Giet af en mix met een staafmixer (of plet met een vork) tot een platte massa.
  • Verkruimel de feta en doe deze samen met de pompoenpuree in een aparte kom en zet door elkaar.
  • Knip met een schaar de basilicum en peterselie fijn en doe het bij in de kom.
  • Verkruimel de walnoten (dit kan je in een vijzel doen of door de noten in een plastiek zakje te steken en hier met een deegrol of lege fles op te kloppen). Doe dit ook in de pot.
  • Voeg tot slot peper, zout, olie, citroensap en eventueel honing toe en zet alles goed door elkaar. Laat de dip even koud worden in de ijskast.
  • Serveer in een potje samen met tortillachips en klaar!

TIP: Je kan de feta ook vervangen door fijngeraspte parmesaan.
TIP: Deze dip is ook warm erg lekker als pastasaus!!
TIP: Deze dip kan ook gebruikt worden als cannelloni vulling.

Meer Blok Food kan je hier vinden!

Tekst en foto's: Ann-Eline Van Rompuy
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 3 jaren geleden | #BlokFood

VERGELIJKBARE STOORPOSTS