Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Het verhaal van Martin Ødegaard…

Het Noorse Drammen, 17 december 1998. Ene Hans Erik Ødegaard haast zich naar het ziekenhuis. Zijn vrouw zit langs hem te krijsen in de passagierszetel. Een half uurtje daarvoor was namelijk haar water gebroken. Hans aarzelt even om een dweil te gaan halen om de boel op te kuisen, maar kiest er dan toch voor om zijn vrouw maar even eerst naar het ziekenhuis te brengen. "Skatten stille, puste dypt inn og ut!" (Schat rustig, adem diep in en uit!) maant Hans zijn vrouw aan. Een uurtje puffen en kreunen later komt een kleine snuiter ter wereld die later de naam Martin zou krijgen.

Nu, zestien jaar later, blijkt dat Martin redelijk goed met een bal overweg kan. Zo goed zelfs, dat Real Madrid hem net heeft weggekaapt bij zijn club Strømsgodset IF. De Galactico’s hebben daar heel wat poen voor over. Martin Ødegaard gaat vanaf nu, amper enkele weken na zijn zestiende verjaardag, iedere week een slordige 106 000 euro verdienen. Iedere week. Reken maar eens uit hoeveel lego onze kleine Martin daarmee kan kopen!

Ødegaard maakte zijn debuut op vijftienjarige leeftijd, waarmee hij de jongste speler ooit werd in de Noorse competitie. Een klein half jaartje later maakte hij ook meteen zijn debuut bij het Noorse nationale elftal. Hij werd daarmee met enige voorsprong de jongste speler die ooit in een EK-kwalificatiematch speelde. Ødegaard was daarna maandenlang gegeerd wild op de transfermarkt, en koos op 21 januari voor het Spaanse Real Madrid, dat daarvoor 3,5 miljoen euro op tafel legde en hem een weeksalaris van 106 000 euro gaat uitbetalen.

Dit is echter niet het juiste moment om een diepgaande discussie op te starten over verloning in het moderne voetbal. Een dergelijk contract aanbieden aan een zestienjarige, is echter compleet belachelijk. De waanzin zit hem niet enkel in het bedrag, maar vooral in de persoonlijke en professionele consequenties ervan. Zo’n idioot bedrag brengt namelijk druk met zich mee. Het soort druk die niet op de tengere schouders van een puber mag worden gelegd.

Hoe moet Martin zich in godsnaam concentreren op zijn ontwikkeling als voetballer én als mens, wanneer iedere week een monsterlijk bedrag op zijn rekening wordt gestort? Het vergt heel wat Scandinavische nuchterheid van een mens om daar gewoontjes onder te blijven. Het beste wat Madrid nu kan doen, is Ødegaard een jaartje of vier wegsteken zodat hij rustig kan groeien. Ook het afschermen van de populaire boy van de media wordt een heuse nine-to-five-job. Van het Noorse afgelegen platteland naar de meest glamoureuze voetbalclub ter wereld in een Europese grootstad: het contrast kan moeilijk groter zijn.

Hoe dan ook, Martin Ødegaard heeft zijn schaapjes op het droge. Zijn contract loopt tot 2021, waarna hij in totaal circa dertig miljoen euro rijker zal zijn, ongeacht zijn sportieve prestaties. De knaap heeft potentieel, dat zal niemand ontkennen. De vraag is echter of het er in deze omstandigheden ook uit gaat komen. Wellicht was een tussenstap bij pakweg Ajax een beter plan geweest. Een Europese middenmotor met een uitstekende jeugdopleiding waar hij rustig kon groeien, ver verwijderd van de schijnwerpers. De waanzinnige salarissen waren sowieso wel gevolgd…

Gelukkig is daar weer redder in nood Hans Erik Ødegaard! Ter bescherming van Martin mag papa Hans ook mee naar de Spaanse hoofdstad. Daar krijgt hij een functie bij het B-team van Real Madrid, al is zijn echte taak natuurlijk ervoor te zorgen dat Martins kleine voetjes stevig op de grond blijven.
Lykke til, Martin!

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS