Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Couchsurfing: de ultieme reportage

Geïnspireerd door het wereldwijde succes van couchsurfen, trokken Wout, Lies en Diny er zelf op uit. Samen gingen ze een nachtje op de bank liggen in de Belgische hoofdstad en hielden het volgende dagboek bij:

 

 Beste dagboek …


7:00 u.

De deur uit en de bus opstrompelen met een gigantische trekrugzak. Vreemde blikken en grappende opmerkingen bij onze aankomst op school. “Gaan jullie een hele week op vakantie of zo?” Maar neen, wij gaan gewoon een nachtje couchsurfen in Brussel. De contacten met onze host zijn al op voorhand gelegd. Wouter heet hij, en hij lijkt een hele sympathieke gast. Hij kijkt uit naar onze komst en stelde alvast voor om samen wat te gaan drinken op de kerstmarkt. Een plan waar wij natuurlijk geen nee tegen zeggen.

 

17:34 u.

Na een dagje zwoegen op school zijn we er helemaal klaar voor. Nog snel een voorraad broodjes, worstenbroodjes en koffietjes inslaan voor we de trein op stappen. Ticket naar Brussel kopen en we zijn weg. De treinrit duurt ongeveer een uurtje, maar we houden het gezellig. Gesprekken over koetjes en kalfjes, samen onnozel doen. Luisteren naar de radio-uitzending die onze klasgenootjes maakten en meedansen op de muziek. Een uur vliegt zo voorbij, nu nog.

18:48 u.

Aankomst in het station Brussel-Centraal. En meteen loopt de planning vertraging op: we beseffen plots dat we een matje vergeten zijn in het station van Hasselt… Een telefoonnummer is op geen enkele site te vinden, dus dan maar een half uur aanschuiven aan de loketten. Daar kunnen ze ons ook niet helpen. Na wat heen en weer lopen, is het in orde. Het matje is terecht, kan de volgende dag afgehaald worden en wij kunnen onze tocht verderzetten.

Vermits we alle drie afkomstig zijn uit het verre Limburg, zijn we absoluut niet bekend met Brussel. We kunnen nog net van het station naar de winkelstraat, maar that’s it. Google Maps dan maar. Al lijkt kaartlezen toch ook wat moeilijker dan verwacht. Én het is koud buiten. Onze vingers raken stilaan verkleumd en regelmatig klinkt er een wat zagerige “Hoe lang is het nog?” Volgens onze GPS nog maar vier minuten, voor de tiende keer op rij. Gelukkig zijn we doorzetters en geraken we uiteindelijk waar we moeten zijn. Een uurtje later, maar we hebben het gehaald.

20:01 u.

Wouter blijkt effectief even enthousiast te zijn als in onze contacten via het internet. Hij laat ons binnen en biedt ons meteen een warme kop thee aan. Exact wat we nodig hadden na onze net iets te lange wandeltocht. Hij woont momenteel samen met een Amerikaans meisje. Nadat we een warme kop thee hebben gedronken en onze spullen hebben gedropt, trotseren we de winterse kou, opnieuw. Op naar de kerstmarkt!
Onze host Wouter lijkt Brussel vanbinnen en vanbuiten te kennen. Het is zijn stad. Vreemd als je weet dat hij eigenlijk afkomstig is uit Nederland. Of toch ook niet, als je bekijkt hoeveel mensen hij al opgevangen heeft als host. De kerstmarkt zijn we al snel beu, dus gaan we op zoek naar warmere oorden. Aangezien de avond nog jong is en die nog veel in petto heeft voor ons, drie onbekenden in de eigen hoofdstad, geven we de leiding aan Wouter. Spannend!


 

foto's: Wikipedia

22:28 u.

Daar staan we dan, in een smal maar gezellig straatje: de Getrouwheidsgang. Het eerste wat meteen opvalt is een groepje Chinezen dat laaiend enthousiast is. “Zijn die nu echt foto’s aan het maken van een muur?” Nee hoor, het is Jeanneke Pis die daar staat te pronken. Maar daarvoor zijn we niet hier. Tegenover Jeanneke Pis ligt hét biercafé van Brussel, of misschien wel van heel België: het Délirium Café. Dat is ook te merken wanneer we de deur opendoen. Een walm van zweet en bier overvalt ons. Het was moeilijk om een plaatsje te vinden, maar uiteindelijk zitten we gezellig rond de tafel met een lekkere pint bier in de hand.

00:43 u.

Twee biertjes en heel wat verhalen verder is het tijd om te vertrekken. Met een paar grommende magen stoppen we eerst nog bij de frituur. Een hamburger, een boulet en een Bicky alstublieft! Bij eten hoort ook wat drinken. Een stop langs de nachtwinkel is dus noodzakelijk. Nog een paar biertjes, of toch iets straffer? Bessenjenever it is. Aangekomen bij Wouter kaarten we nog wat na over de avond terwijl iedereen zijn lekkers naar binnen smikkelt. De bessenjenever was achteraf bekeken niet zo’n geweldig idee. Iedereen is al snel moe. Bedtijd, slaap lekker!

08:06 u.

De wekker is intussen al tien keer afgegaan, maar niemand is klaarwakker. Spijt van die laatste slok jenever, die was er teveel aan. Met een zwaar hoofd zoeken we onze spullen bij elkaar en haasten we ons om alles in te pakken. Het woord 'haasten' is misschien niet op zijn plaats. In realiteit zijn we zeker een half uur bezig geweest om onze trekrugzakken te vullen. De sfeer van gisterenavond lijkt helemaal verdwenen. Ons avontuur zit er bijna op, helaas.

We reppen ons naar het station. Nog vlug een ticket kopen en een flesje cola. Het was vermoeiend, heel vermoeiend, maar zeker de moeite waard. Wouter heeft ons een andere wereld laten zien. Eén waar geld amper deel van uitmaakt, maar vriendschap en vertrouwen des te meer. Het was ons een waar genoegen Wouter én Brussel te leren kennen.

 

Couchsurfing for dummies


Meer en meer mensen kiezen ervoor om hun vakantie door te brengen via de couchsurfing-methode. Vooral bij jongeren is het een waar fenomeen. Maar wat is dat nu eigenlijk, couchsurfen? We zetten het ABC van couch surfen even op een rijtje.

De basis van couchsurfen is delen. Niet alleen het delen van je huis, maar ook van de ervaring. Kort gezegd is couchsurfen een alternatieve manier van reizen, waarbij je bij iemand thuis ‘op de bank’ slaapt in plaats van op hotel. Het is een cultuur van geven en nemen. Wanneer je deelneemt aan couchsurfen, wordt er ergens ook verwacht dat je zelf ook je huis openstelt voor reizigers, al is dit geen must.

Zoals gezegd gaat het niet enkel om goedkoop onderdak. Het echte doel van couchsurfen is om mensen samen te brengen, een sociale manier van reizen. Vaak fungeert de gastheer ook als gids, die de gast kennis laat maken met zijn of haar stad. Inmiddels staat er een hele community op poten die nauw aan elkaar hangt. Eén van de ervaren couchsurfers is de 21-jarige Wouter Massink. Hij woont op een appartement in het hartje van Brussel en ontving al een honderdtal gasten.

 

 

Moeder, waarom couchsurfen wij?

De voordelen van couchsurfen strekken zich ver buiten het financiële uit. Uiteraard blijft dit wel de belangrijkste beweegreden van veel jongeren, die vaak niet het geld hebben voor hotels. Dankzij de lowbudget vliegmaatschappijen is het op die manier mogelijk om voor een appel en een ei een heuse wereldreis te maken. Ook Wouter kan hier van meespreken.

 

 

Couchsurfen breekt ook met de traditionele manier van reizen. Als je met een reisbureau pakweg naar Tunesië gaat, dan ga je niet écht naar Tunesië. Je gaat naar een goed afgeschermd, toeristisch gedeelte ervan. Via couchsurfen kom je echter ook op plaatsen die niet in de toeristische brochure vermeld stonden. Het is een veel authentiekere manier om een land of stad te leren kennen.

Een derde voordeel is het leren kennen van nieuwe mensen en culturen. Het is geen verplichting om best friends forever te worden met je gastheer of gast, maar de kans dat je vriendenkring zich over de grenzen heen uitbreidt, is lang niet onbestaande. Het concept trekt vooral open, sociale en avontuurlijke mensen aan, waardoor je vaak gelijkgestemde zielen ontmoet. Op dergelijke ervaringen kan je geen prijs plakken.

 

 

Bij elk voordeel hoort uiteraard ook een nadeel…

Het is uiteraard niet alleen rozengeur en maneschijn. Voordat je aan couchsurfen begint, is het raadzaam om ook even stil te staan bij de nadelen. Allereerst is er het comfort. Je weet natuurlijk nooit echt goed waar je terecht zal komen. Als je veel belang hecht aan kraaknette lakens, een comfortabel bed en een ontbijtbuffet, kan je wellicht beter een hotel boeken.

Aangezien je (meestal volkomen gratis) een aantal dagen in iemands thuis verblijft, moet je je ook voor een deel kunnen aanpassen aan het leefritme van je gastheer. Het is niet altijd mogelijk om iedere nacht tot vijf uur de bloemetjes buiten te zetten. Flexibiliteit is de boodschap. Hetzelfde geldt voor privacy. Ook al heb je de gewoonte om de ganse dag in je blootje rond te lopen in je eigen huis, als je gaat couchsurfen kan je dat soort dingen best even overleggen.

Een controversieel punt bij couchsurfen is veiligheid. Je verblijft tenslotte bij een wildvreemde in een vreemd land op basis van enkele e-mails over en weer. Op het eerste zicht lijkt het een lichte basis voor de nochtans broodnodige vertrouwensband tussen gast en gastheer. Hier en daar circuleren dan ook nare verhalen van mensen die in hun eentje naar een vreemd land trekken. Op de site couchsurfing.com, waar gast en gastheer elkaar vinden, zijn naast een lijst met tips echter heel wat veiligheden ingebouwd om dergelijke zaken te voorkomen. Wouters visie over het veiligheidsgevoel tijdens couchsurfen klinkt als volgt:

 

 

Hoe het allemaal begon…

Momenteel is de couchsurfing-community een bloeiende gemeenschap met maar liefst negen miljoen leden verspreid over 120 000 steden. De bal ging aan het rollen in 1999, toen de Amerikaanse student Casey Fenton op zoek was naar een slaapplaats in Ijsland. Na het sturen van 1500 e-mails naar willekeurige studenten in Ijsland, had hij ongeveer vijftig verschillende opties. Tijdens de vliegreis terug naar de VS, groeide in zijn hoofd het idee van couchsurfen.

Vier jaar later richtte hij samen met vrienden Daniel Hoffer, Sebastian Le Tuan and Leonardo Bassani da Silveira couchsurfing.com op. Casey’s hobby is ondertussen uitgegroeid tot een echt bedrijf met een twintigtal personeelsleden en een heus business model. Onderstaand reclamefilmpje probeert u alvast warm te maken!

 

 

Het slotakkoord is voor Wouter Massink. Als u te lui bent om bovenstaande tekst helemaal door te lezen, bekijk dan enkel het onderstaande fragment. Vanuit jarenlange ervaring geeft hij u de volgende raad mee.

 

 

Tekst: Diny Thomas, Lies Vanbets, Wout Donckers
Foto's & video's: Diny Thomas, Lies Vanbets, Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Reportage

VERGELIJKBARE STOORPOSTS