Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Het zwarte gat in de mediamarkt

Tijdens een huwelijksceremonie in Mozambique kwamen op 11 januari (voorlopig) 72 mensen om het leven na het drinken van besmet bier. Eén of andere grapjas had krokodillengal gebruikt als ingrediënt bij het brouwen van zijn eigen bier, hetgeen blijkbaar nogal giftig is.

Op 16 januari verdronken in Malawi dan weer 214 mensen bij zware overstromingen. Het dodental zal meer dan waarschijnlijk nog vlotjes voorbij de vierhonderd lopen. 200 000 mensen zijn op de vlucht en zijn volledig afhankelijk van externe hulp.

Ook de kapoentjes van Boko Haram waren weer in vorm de voorbije week. Terwijl de wereld aan de buis gekluisterd zat om het relaas van de aanslagen in Parijs te volgen, veegde Boko Haram een volledig dorp van de kaart. Tweeduizend mensen lieten het leven in het noorden van Nigeria.

Wat hebben bovenstaande nieuwsfeiten met elkaar gemeen? Welnu, ze kregen weinig tot geen aandacht in de Westerse media. Meer dan een piepklein, obligatoir artikeltje in een vergeten achterhoek van de krant is er niet over terug te vinden. De voor de hand liggende vraag is hierbij: hoeveel Afrikanen moeten sterven vooraleer het nieuwswaardig wordt?

Stijgende Westerse ongevoeligheid

Veel nieuwsredacties houden bij het selecteren van nieuws een lijstje met criteria bij de hand. Eén van die criteria is afstand. Cru gezegd betekent dit dat een vermiste tiener in pakweg Bekkevoort belangrijker is dan vijftig doden bij een gewapend conflict in Mogadishu. Begrijpelijk, maar je moet tegenwoordig wel érg ver gaan zoeken om op de hoogte te blijven van Afrikaans nieuws. Wanneer is de laatste keer dat je nog eens iets over ebola hoorde? Ik kan u echter verzekeren dat dat probleem verre van opgelost is.

Toegegeven, ik durf mezelf ook wel eens betrappen op een compleet gebrek aan emotie wanneer weer eens tientallen doden zijn gevallen in Afrika. Logisch ook, al sinds het begin der tijden is het daar een gigantische puinhoop. Als er geen hongersnood of verwoestende ziekte door het continent raast, slaan ze elkaar wel de kop in met een machete. De ene naamloze dode na de andere …

Dé oplossing

Het huidige medialandschap heeft het moeilijk. Verkoopcijfers dalen, ontslagen vallen en hoofdredacteurs volgen naarstig bijlessen economie en marketing in plaats van zich met het journalistieke bezig te houden. Het gat in de markt ligt echter voor de hand. Waarom richt niemand een krant op die zich volledig wijdt aan het brengen van Afrikaans nieuws?

De traditionele grootmachten in het Belgische medialandschap zijn blijkbaar niet meer geïnteresseerd, en laten op die manier een gat achter waar een frisse en gemotiveerde redactie in kan duiken. Afrika is verreweg het interessantste en meest gecompliceerde continent. Van het Midden-Oosten tot Sub-Saharisch Afrika: het nieuws valt voor het oprapen!

Bij deze dan ook een warme oproep naar alle journalisten in spe die dit lezen. Stuur mij je CV en motiveringsbrief, en wie weet springen we binnenkort samen in het zwarte gat!

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Wout | 4 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS