Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Het nieuwe stadhuis van Hasselt: een community house?

De meesten onder jullie hebben dit waarschijnlijk al vernomen: Hasselt krijgt een nieuw stadhuis! Als rasechte Hasselaar ging ik op zoek naar de redenen achter dit grootschalige project.

De huidige gebouwen van het stadhuis blijken niet meer te voldoen aan wat burgers van een klantvriendelijke administratie mogen verwachten. Momenteel zitten de verschillende stadsdiensten verspreid over een zestal locaties en dat zorgt voor frustraties. Zo blijkt dat verschillende diensten niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en dat het niet mogelijk is om bezoekers privacy te bieden waar nodig. Er is vaak te weinig ruimte om hen te ontvangen en er zijn geen wachtplaatsen. Daarnaast vereist moderne dienstverlening een concept met front- en backoffice, maar dat lukt niet in de huidige gebouwen. De bezoeker komt nu steeds terecht in het kantoor zelf, waar vaak verschillende personeelsleden werken.

Met de realisatie van een nieuw stadhuis wil Stad Hasselt grote stappen vooruit zetten. Het belangrijkste doel is om betere dienstverlening te bieden en sterk in te zetten op klantvriendelijkheid. De stad geeft aan dat er ook inzake duurzaamheid, energiezuinigheid en bereikbaarheid heel wat te verbeteren valt. Veel van de huidige gebouwen zijn verouderd en kosten bijgevolg handenvol geld.

Als alles goed gaat, starten de werken nog voor de zomer van 2015 en opent het nieuwe stadhuis midden 2018. Het nieuwe gebouw zou wel een slordige 53 miljoen gaan kosten. Niet goedkoop, maar de stad hoopt de kostprijs terug te dringen en zal naast ruimte voor de stadsdiensten ook plaats maken voor winkels en kantoren. Zeg dus niet zomaar gemeentehuis tegen deze constructie: het zou zelfs een soort van community house worden. Als er veel investeerders worden gevonden, kan je er misschien wel naar de film gaan met je lief, onbeperkt shoppen of zelfs een ultragek feestje bouwen. Maar dat moet de toekomst van het project nog uitwijzen…

Heb je nog vragen of wil je meer weten over diverse facetten van het nieuwe stadhuis? Ga dan zeker eens langs in Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, waar je de infomarkt nog kan bezoeken tot 27 januari. Op deze infomarkt verneem je meer over de opzet, het ontwerp, de concrete bouwplannen, de kostprijs, de bereikbaarheid van de site, de duurzaamheid van het gebouw enzovoort. Heb je geen tijd om er even binnen te springen en wil je je mening toch even kwijt? Mail dan naar nieuwstadhuis@hasselt.be.

Tekst: Goele Aerts
Eindredactie: Liesbeth Beullens

geschreven door Liesbeth | 4 jaren geleden | #Actua

VERGELIJKBARE STOORPOSTS