Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: Je suis Charlie... je pense!

Woensdag 7 januari 2015 stapten de twee broers Kouachi de redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo binnen en schoten op alles wat bewoog. De uiteindelijke balans bedroeg twaalf doden. Frankrijk, en bij uitbreiding de rest van de Westerse beschaving, verkeert in shock.

Inmiddels laait de maatschappelijke discussie hoog op. Vanuit alle hoeken van de samenleving klinken stemmen ter verdediging van de vrije meningsuiting. De hashtag #jesuischarlie was dagenlang de onbetwiste nummer één op Twitter. Ook ik kwam er als student journalistiek niet onderuit. Unaniem werd beslist dat we met z’n allen op de foto moesten waarop we een blad vasthielden met daarop ‘Je suis Charlie!’. Ik moet eerlijk bekennen dat het mij op het moment zelf al niet lekker zat. Het is echter pas achteraf dat ik besefte waarom. Ik wil helemaal geen deel uitmaken van de discussie die, naar mijn bescheiden mening, volledig fout wordt gevoerd.

Iedereen schiet een beetje voorbij aan het feit dat het simpelweg twee gekken met een volautomatisch wapen waren die een bloedbad hebben aangericht. In plaats daarvan gaat het weer eens over het gevaar van het moslimfundamentalisme. Zelfs als atheïst word ik het een beetje moe om te zien hoe elk incident uit de context wordt getrokken, om dan gevolgd te worden door een debat over de multiculturele samenleving. Je zal maar een brave huis-, tuin- en keukenmoslim zijn die overal vies bekeken wordt dankzij dit soort incidenten. De animositeit tegenover moslims is het laatste decennium (sinds 9/11) gevaarlijk toegenomen. De berichtgeving in de media heeft de connotatie bij het woord ‘moslim’ danig vervormd, en niet bepaald in positieve zin.

Hoog tijd om te leren uit het verleden…

Actie en reactie. These en antithese. Isaac Newton en Karl Marx wisten eeuwen geleden al hoe de wereld in elkaar zat. Anno 21ste eeuw is dat echter blijkbaar nog niet goed doorgedrongen. Bush had moeten voorzien dat hij enkel het tegenovergestelde zou bereiken met zijn ‘War on Terror’. Islamitische Staat wist waarschijnlijk op voorhand dat ze platgebombardeerd zouden worden toen ze Westerse journalisten begonnen te onthoofden. Zouden de broers Kouachi geweten hebben dat ze door hun actie ervoor gezorgd hebben dat de abonnementen op Charlie Hebdo nog nooit zo snel de deur zijn uitgevlogen? Beseffen wij dat we met dit hele Jesuischarlie-gedoe moslims nog meer in het spreekwoordelijke hoekje drijven? Misschien spelen we hierdoor net in de kaart van de extremisten, namelijk door het creëren van een maatschappij gebaseerd op wederzijdse haat tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Het is wansmakelijk om te zien hoe bepaalde mensen dit incident misbruiken om hun politieke agenda door te drukken. Extreemrechts gebruikt dit incident om te ‘bewijzen’ dat de multiculturele samenleving gefaald heeft. Donald Trump maakt van de gelegenheid gebruik om het Amerikaanse beleid op vlak van wapenvergunningen te verdedigen, want als de Fransen allemaal met een wapen rondliepen, was dit uiteraard nooit gebeurd. Dat laatste was overigens sarcasme, moest dat niet duidelijk zijn.

Misplaatst onveiligheidsgevoel

"Waar gaat het naartoe met de wereld?!", dergelijke uitspraken zijn niet ongewoon. Mensen hebben zich zelden zo onveilig gevoeld als vandaag. Sinds september 2001 zit de schrik er goed in. De naakte cijfers spreken dit echter tegen. Sinds de jaren ’80 is het aantal terroristische aanslagen ieder jaar gedaald. In 1987 waren er dat nog 600. In 2002 was dat cijfer al gedaald tot 199. In tegenstelling tot wat doorgaans beweerd wordt, is de wereld dus eigenlijk nog nooit zo veilig geweest. De angst regeert in het Westen, terwijl er altijd al groeperingen zoals Al Qaida zijn geweest. Terrorisme is van alle tijden en heeft nog nooit in zulke zwakke schoentjes gestaan als vandaag. Hoog tijd dus dat iedereen terug wat begint te kalmeren.

Dat neemt uiteraard niet weg dat de gebeurtenissen rond Charlie Hebdo ronduit verschrikkelijk zijn. Twaalf mensen hebben het leven verloren in een daad van zinloos geweld. Persoonlijk volg ik echter de mening van Obama. Rouwen om de slachtoffers maar vooral de daders en hun gedachtegoed niet te veel aandacht geven. Je suis Charlie… je pense!

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Opinie

VERGELIJKBARE STOORPOSTS