Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

Wout blogt: De (kerst-)boom in met de feestdagen!

Het is weer zover. Dezer dagen vieren we de consumptiemaatsch… uhm nee, ik bedoel uiteraard de geboorte van Jezus en het inzetten van een nieuw jaar! Dit doen we door zoveel mogelijk taart naar binnen te stouwen en gemiddeld 250 euro per persoon uit te geven aan als cadeautjes vermomde troep. Jezus draait zich om in zijn graf, waar dat dan ook moge zijn want meneer moest per se verrijzen en… Enfin, u snapt wellicht waar ik naartoe wil.

Traditioneel pieken er twee dingen tijdens de feestdagen: verkoopcijfers en het aantal zelfmoordpogingen. Het klinkt contradictorisch, maar wat algemeen beschouwd wordt als de gelukkigste tijd van het jaar, is letterlijk en figuurlijk de donkerste periode voor heel wat mensen. Kerst is bovenal een feest waarin de dagelijkse sleur van het leven even aan de kant wordt gezet en de prioriteit weer verschuift naar familie en vrienden. Wat echter als je geen familie of vrienden hebt?

Het is ook een periode waarin we ons ineens herinneren dat er ook zoiets bestaat als daklozen. Verschillende minderheden waar we doorgaans het liefst met een boogje rond lopen, zijn ineens het doelwit van allerlei hulpacties. Organisaties als Poverello die eten en onderdak bieden aan daklozen, worden in deze periode overstelpt door aanvragen van mensen die ook wel eens iets willen betekenen voor de maatschappij. In plaats van aan een overladen feesttafel aan te schuiven, kiezen ze ervoor om soep uit te delen aan de armen. Het geweten is weer een jaartje gesust.

Chapeau voor initiatieven als Music for Life, die handig van de periode gebruik maken om de minder gelukkigen van deze wereld in het zonnetje te zetten. Wel jammer dat de overige elf maanden van het jaar niemand naar hen omkijkt. Leuker is dan toch het burgerinitiatief in Gent, waarbij mensen hun etensrestjes in grote, publieke ijskasten op straat kunnen leggen voor de armen. Hopelijk blijven die ijskasten wel het ganse jaar overeind.

Maar wat weet ik tenslotte? Ik schrijf dit in een cynische bui op kerstdag terwijl ik onderweg ben naar familie om ongetwijfeld teveel te eten en de troep te overhandigen die ik handig heb gecamoufleerd als kerstcadeau. We zijn allemaal hypocriet op onze eigen, unieke manier.

Prettige feestdagen!

Tekst: Wout Donckers
Eindredactie: Ben Billen

geschreven door Stoorzender | 4 jaren geleden | #Kerst

VERGELIJKBARE STOORPOSTS