Schrijf je in op onze geSTOORDE nieuwsbrief!

Zoek je iets?

parallax
parallax

STOORBLOG

De muzieklijstjes van 2014

Hypes:
1. FKA twigs - LP1
2. Royal Blood - Royal Blood
3. Alt-J - This Is All Yours  


Elk jaar zijn ze daar weer, de namen waar iedereen het over heeft. Ten eerste is er FKA twigs, zonder twijfel de grootste hype van vorig jaar. Op haar LP1, opvolger van EP1 en EP2 - aan originaliteit geen gebrek - zweven we 40 minuten lang tussen beats die dwars door ons heen gaan en het frêle stemgeluid van Tahliah Debrett Barnett. Iedereen die haar ooit live aan het werk heeft gezien kan bevestigen dat ze de stempel ‘hype’ verdient.

Royal Blood mag zich op zijn beurt de hype van het jaar noemen in de categorie rockmuziek. Tijdens hun passage op Rock Werchter moesten ze opboksen tegen Babyshambles. Zij die geen grote fan zijn van Peter Dorethy en zijn kuren, kregen waar voor hun geld in De Marquee, waar Royal Blood het beste van zichzelf gaf. Geen wonder dat Matt Helders van Arctic Monkeys een fan van het eerste moment is.

Misschien niet meteen op hun plaats hier, maar toch op nummer drie, vinden we de mannen van Alt-J. In 2012 werden ze de hemel in geprezen met hun eerste verwezenlijking An Awesome Wave. De verwachtingen voor hun tweede plaat waren hoog en gelet op de eindejaarlijstjes van de meeste muziekblogs kunnen we bevestigen dat ze deze weer supergoed hebben ingevuld.


Jong en Brits:
1. Childhood - Lacuna
2. Jaws - Be Slowly
3. Superfood - Don’t Say That  


'Jong en Brits’ is bijna een kwaliteitslabel geworden. Elk jaar opnieuw is er een hele lading nieuwe ontdekkingen die van over het Kanaal komt. De bands die dit jaar in de voetsporen van Peace en Swim Deep treden hebben op hun debuut duidelijk laten horen dat ze het waard zijn om meer erkenning te krijgen. Childhood is zowat het kleine broertje van Temples (en dat ligt niet alleen aan de omvang van het kapsel van de zanger). Hun eerste album Lacuna staat bol van de psychedelische liedjes met een vrolijke pop-inslag waardoor het moeilijk wordt om tijdens het luisteren stil te blijven zitten.

Jaws gebruikt zijn synthesizers dan weer om zijn perfect gepolijste indiepop af te werken. Met Be Slowly hebben ze alle cool kids van Groot-Brittannië aan hun voeten liggen en hopelijk houden ze ook snel even halt in België.

Luchtige baslijntjes en nonsense lyrics maken van Superfood een band om in de gaten te houden. Hun Britpop sound is niet helemaal vernieuwend, maar wel origineel in die zin dat ze een nieuwe twist geven aan die woelige gitaren die ons eerder aan Blur doen denken. Deze drie bands zijn allemaal zeker de moeite waard om eens te checken. Toch is het afwachten wie van hen verder zal geraken dan die ene debuutplaat.


Pop queens:
1. Taylor Swift - 1989
2. Lana Del Rey - Ultraviolence
3. Charli XCX - Sucker


Beyoncé heeft in 2014 geen nieuw werk uitgebracht, dus moesten we op zoek naar een andere nummer één. Waardige vervanger van dienst is Taylor Swift met haar prachtwerk 1989. Niets dan hits vind je op haar laatste verwezenlijking terug. Dat ze van popprinsesje is uitgegroeid tot Number 1 Queen van 2014 zal niemand ontkennen, behalve misschien de kortzichtige mensen die popmuziek niet zo hoog aanschrijven.

Niks dan melancholie en drama bij de nummer twee van dit lijstje. Lana Del Rey is terug met haar dreigende sound die ons stiekem doet wensen dat we in haar gevaarlijke wereld konden leven. Nog steeds twijfelt ze tussen Nancy Sinatra of een slepende tiener met iets te veel liefdesverdriet. We vergeven het haar, want zelf geraken we ook maar niet over die ontzettend grote crush op Lana.

Ten slotte: officieel nog niet uit in België, maar Sucker van Charli XCX werd al gereleaset in Amerika en staat dus integraal online. Het meisje van Boom Clap heeft meer in haar mars en brengt op haar album een dosis in your face pop. We zouden bijna schrik krijgen. Zeker de moeite dus!


Girl power:
1. First Aid Kit - Stay Gold
2. St. Vincent - St. Vincent
3. Dum Dum Girls - Too True


Sommige bands hebben net dat ietsje meer dat aan andere bands ontbreekt: vrouwen. Steeds meer vrouwen staan hun mannetje in de overwegend mannelijke muziekwereld. Aan de top  staan dit jaar de Zweeds zusjes van First Aid Kit. Hun folky muziek is niet meteen geschikt voor het grote publiek, maar met Stay Gold winnen ze toch aan populariteit. De volgeladen Club op Pukkelpop en een uitverkocht concert in de Botanique zijn daar het bewijs van.

Wie dit jaar ook nieuwe zieltjes voor zich heeft gewonnen is Annie Clark aka St. Vincent. Een zee van elektronica en een stem die ons doet twijfelen aan haar menselijkheid, zijn duidelijk een succesverhaal voor deze Amerikaanse. Tot in de puntjes uitgewerkte dansjes op het podium en indrukwekkende gitaarsolo’s zijn maar enkele reden waarom ze een must see is.

Dum Dum Girls konden we ten slotte niet vergeten in de categorie girl power. Op Too True doen ze het wat rustiger dan we van hen gewend zijn, maar Rimbaud Eyes doet ons dan weer dansen en blijft nog lang nazinderen. Het is eventjes wennen aan hun nieuwe sound, maar de kwaliteit van de songs lijdt er niet onder.


Gewoon goed:
1. Damon Albarn - Everyday Robots
2. Warpaint - Warpaint
3. The War On Drugs - Lost In The Dream


Veel kunnen we niet zeggen over deze top drie, behalve dat alle artiesten die erin staan even geniaal zijn. Damon Albarn zorgde op Rock Werchter voor het beste concert van het jaar en dat allemaal door de perfecte mix van nieuwe liedjes uit Everyday Robots enerzijds en hitjes van een van zijn vele zijprojecten, Gorillaz, anderzijds.

Warpaint pakt op zijn tweede album uit met enkele sterke songs. De dromerigheid van het debuut is nog niet helemaal verdwenen, maar begint gaandeweg plaats te maken voor een minder frêle sound waarin ze zich duidelijk kunnen vinden.

Om te weten waarom The War On Drugs in deze top drie staat, kan ik u verwijzen naar de recensies over hun passage op Pukkelpop, hun optreden in een uitverkochte AB, en hun verschijning in alle andere eindejaarslijstjes.


Om naar uit te kijken:
1. Wolf Alice - TBA
2. Peace - Happy People
3. Marina and the Diamonds - Froot


Laten we met deze laatste drie al eens een blik werpen op wat 2015 op muzikaal vlak allemaal te bieden heeft. The BBC Sound Of 2015 heeft zijn nieuwe lading genomineerde artiesten gelost, en een naam om zeker in het oog te houden is die van Wolf Alice. Dit jaar gaan ze met Alt-J op tournee door Europa met op hun naam slechts één EP. Toch zullen ze dit goed doen, want niet alleen zijn ze jong en Brits, het is vooral de rauwe en op momenten breekbare stem van zangeres Ellie Rowsell die ons omverblaast.

Peace kwam enkele jaren geleden op de proppen met In Love en speelde concertzalen en festivals in het Verenigd Koninkrijk plat. Het succes in België en in de rest van Europa bleef uit, maar met Happy People is hun moment in de spotlights misschien aangebroken.

Het Electra Heart-hoofdstuk is afgesloten en Marina heeft haar alter ego als hartenbreekster opnieuw opgeborgen. Op Froot belooft ze weer een nieuwe lading catchy songs. Naast deze drie bands is het verder nog uitkijken naar nieuw werk van Noel Gallagher's High Flying Birds, de comeback die Modest Mouse heeft gepland en de wederopstanding van Muse. En ja, ook Coldplay is weer van de partij!

Tekst: Sandy Demandt
Eindredactie: Liesbeth Beullens

geschreven door Liesbeth | 4 jaren geleden | #Muziek

VERGELIJKBARE STOORPOSTS